Râsul stimulează sistemul imunitar

Error message

  • The file could not be created.
  • The file could not be created.
Copiii râd cam de 300 de ori pe zi, în timp ce adulții doar de aproximativ cinci ori. 
 

Cu cât râdem mai des, cu atât avem o viziune mai optimistă asupra vieții. În plus, problemele par să se diminueze, ceea ce ne ajută să ne simțim mai plini de energie. De-a lungul secolelor, s-a afirmat că râsul este cel mai bun medicament.

Unii spun că râsul este un fel de „jogging interior“. Studiile au arătat că râsul:

• Scade tensiunea arterială.

• Reduce nivelul de hormoni ai stresului.

• Stimulează sistemul imunitar, sporind numărul de celule care combat infecțiile.

• Declanșează secreția de endorfine – analgezicele naturale ale organismului.

• Produce o senzație generală de bine.

 

Terapia modernă prin umor datează din anii 1930, când în spitalele americane au fost duși clovni pentru a-i înveseli pe copiii bolnavi de poliomielită. De curând, rolul râsului ca factor favorizant al vindecării a fost descris detaliat în “Anatomia unei boli prin ochii pacientului” de către jurnalistul și profesorul american Norman Cousins, care și-a creat propria terapie bazată pe râs după ce fusese diagnosticat cu o boală degenerativă. Suferise reacții adverse la majoritatea medicamentelor care i se administraseră și a decis, împreună cu medicul său, să ia problema în propriile mâini. Cousins a renunțat la medicamente și, pe lângă faptul că a consumat doze imense de vitamina C, și-a petrecut zilele privind filme cu frații Mark și episoade din Camera ascunsă, o emisiune umoristică, precum și citind cărți umoristice. El susținea că zece minute de râs îi ofereau două ore lipsite de dureri (fără să mai ia medicamente). Cu timpul, simptomele s-au retras treptat și, în cele din urmă, Cousins și-a redobândit libertatea de mișcare.

În India devin tot mai populare așa-numitele cluburi de râs, în care participanții se adună dimineața devreme doar pentru a râde împreună, iar în Marea Britanie, în 1991, psihologul și psihoterapeutul Robert Holden a lansat prima clinică de terapie prin râs.

Vote it up
154
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza