Quinoa cu vinete la gratar

Cand este gatita, Quinoa, samanta unei ierbi din America de Sud, seamana cu o linte sparta. Se gaseste la Plafar

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 35 de minute
Timp de gatit: 35 de minute

Ingrediente:

300 g quinoa
3–4 fire de cimbru proaspat
1,2 litri bulion de legume
250 g vinete tinere taiate in sferturi, pe lungime
1 ardei gras rosu curatat de seminte si taiat bucatele
1 ceapa rosie taiata bucatele
2 linguri ulei de masline extra virgin
200 g rosii cherry
2 catei de usturoi pisati
300 ml suc de rosii
200 g calup de branza de capra aromata cu verdeturi, taiata in 8 felii
sare si piper

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 190°C. Se pune quinoa intr-o sita si se spala bine sub jet de apa. Se pune apoi intr-o oala cu cimbrul si bulionul de legume si se da in clocot. Se acopera si se fierbe incet 20 de minute, sau pana ce lichidul a fost absorbit, iar quinoa este frageda.

Intre timp, se incinge un gratar de fonta. Se ung vinetele, ardeiul rosu si ceapa cu ulei de masline, apoi se frig pe gratar (in transe, daca e necesar) 4–5 mi-nute, sau pana se moaie si se ard putin pe ambele parti. Se transfera pe un platou.

Se pun rosiile intregi pe gratar si se frig 2 minute, sau pana cand incepe sa li se crape coaja. Se iau de pe foc.

Cand quinoa este facuta, se rastoar-na intr-un vas termorezistent. Se adauga legumele fripte, usturoiul si sucul de rosii, si se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se amesteca cu grija.

Se aranjeaza feliile de branza deasupra mixturii de quinoa. Se acopera cu folie de aluminiu si se coace la cuptor 35 de minute, pana cand vegetalele sunt foarte fragede. Se serveste fierbinte.

Cateva idei:

• In locul branzei de capra, folositi un calup de branza moale din lapte de vaca, aromata cu usturoi si verdeturi, feliind-o sau sfaramand-o.
• Incercati quinoa cu ton proaspat. Marinati doua bucati de ton, circa 300 g in total, folosind 1 lingura ulei de masline extra virgin, coaja rasa de la 1 lamaie si 1/4 lingurita de ar-dei iute uscat si pisat. Intre timp, ungeti 125 g de varfuri de sparanghel si 2 dovlecei, feliati pe diagonala, cu 2 linguri ulei de masline extra virgin si frigeti-le pe gratar, cate 30 de secunde pe fiecare parte. Preparati rosiile cherry exact ca in reteta principala. Puneti pestele pe gratar si frigeti-l cate 2 minute pe fiecare parte. Combinati quinoa, vegetalele, usturoiul si sucul de rosii intr-un vas termorezistent, adaugand si o mana de frunze proaspete de busuioc, rupte bucatele. Se rupe tonul in bucatele si acestea se presara deasupra, presandu-le usor. Se acopera vasul cu folie de aluminiu si se coace in cuptor 25 de minute.

Avantaje:

• Quinoa nu este o cereala tipica – produce mari cantitati de seminte mici – dar este folosita la fel ca celelalte cereale. Are conti-nut mic de grasimi si mare de carbohidrati cu amidon, si contine mai multe proteine decat alte cereale.
• Vinetele sunt satioase, desi nu contin multe calorii – doar 15 kcal per 100 g.
• Branza de capra, ca si alte tipuri de branza, este o buna sursa de proteine si calciu, dar are un continut de grasimi mai mic decat multe alte tipuri traditionale de branza.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
182
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza