Puterea vindecatoare a rugaciunii

In asteptarea noptii de Inviere, cei credinciosi inmultesc rugaciunea. Savantii au constatat ca aceasta imbuntateste sanatatea
 

<p>O intorsatura inexplicabila

Alasdair Fyfe, chirurg si consultant pediatric la Spitalul Regal pentru Copii din Glasgow, nu se asteapta la miracole in domeniul sau de lucru: "Cel mai des pot sa intrevad o explicatie medicala pentru recuperare si vindecare," spune el. Uneori, insa, este "uimit de imposibil". Asa a fost in ziua in care Fearghus McKendry, in varsta de un an, era pe moarte. Trupul lui micut era ravasit de o infectie puternica, aparuta in urma unei operatii complicate la intestine.

Medicii au incercat toate formele de tratament si au esuat. In acea seara, in timp ce Fyfe se ruga pentru Fearghus, in minte i-au rasunat urmatoarele cuvinte: "Vreau sa-i spui mamei copilului ca acesta se va insanatosi."

Cum ii spui mamei unui copil pe moarte ca fiul ei va supravietui? Temator, insa plin de convingere, chirurgul a procedat intocmai. A doua zi, pentru prima oara, Fearghus a inceput sa accepte mici cantitati de mancare. Astazi, este un ucenic tamplar solid, in varsta de 21 de ani, in Eaglesham, Glasgow.

Sa fi fost oare rugaciunea de vina? Margaret McKendry, mama lui Fearghus, profesoara, declara ca nu este o persoana credincioasa: "Dar au fost momente cand, in sinea mea, am rostit cu credinta cate o rugaciune". Familia, prietenii si bisericile din imprejurimi s-au rugau si ele atunci pentru micul Fearghus.

In ultimii 20 de ani, cercetatorii au supus rugaciunea la teste clinice riguroase, cautand dovezi stiintifice ale puterii acesteia de a vindeca. Unul din primele teste a fost facut in anul 1988, la Spitalul General din San Francisco. Un grup de persoane care se rugau a fost instruit sa se roage pentru anumiti pacienti care sufereau de boli coronariene, in timp ce pentru alt grup de pacienti aflati in recuperare, nu se ruga nimeni. Rezultatul a fost ca pacientii pentru care s-au rostit rugaciuni au avut nevoie de cinci ori mai putine antibiotice, o treime mai putini pacienti au suferit de edem pulmonar si s-au refacut cu mai putine complicatii. De atunci incoace, studiile au demonstrat efectele pozitive ale rugaciunilor asupra sanatatii pentru o gama larga de afectiuni (citeste pana la final pentru a afla doar cateva).

Totusi, unele studii nu au avut concluzii clare. "Este greu sa efectuezi un studiu stiintific asupra efectului rugaciunilor, deoarece este vorba de un apel la Dumnezeu," evidentiaza Peter Fenwick, consultant in neuropsihiatrie la Universitatea din Londra. In fond, Dumnezeu poate sa nu raspunda la rugaciuni. Un lucru e clar, spune dr. Fenwick. "Cea mai importanta variabila este atitudinea persoanei care se roaga - intentia de a se vindeca."

Dupa cum a descoperit si Margaret McKendry, mama lui Fearghus, chiar daca esti sau nu credincios, rugaciunile altora iti ofera un sentiment de confort si conexiune. "Imi amintesc de mama unui copil careia i-am fost profesoara si care a venit la mine spunand: «In fiecare duminica, la impartasanie, ma rog pentru sanatatea lui Fearghus.» Am fost impresionata. Rugaciunile altor persoane m-au ajutat sa trec prin cele mai intunecate momente." Acest sprijin este unul din motivele pentru care Peter Fenwick crede ca grupurile de rugaciune ar putea ajuta pacientii din spitale.

Faptul in sine ca rugaciunile sunt sau nu ascultate nu conteaza prea mult. "Atunci cand preotii sunt rugati sa se roage pentru cei bolnavi si suferinzi, oamenii nu se asteapta la vindecari miraculoase," spune reverendul Linda Barley, sefa echipei de cercetare a Consiliului Arhiepiscopilor. "Cel mai adesea, aceste persoane cauta puterea spirituala care vine atunci cand stii ca si alte persoane se roaga pentru tine si te sprijina." Pentru multi, tocmai in aceasta rezida adevarata putere a rugaciunilor.

E bine sa ai credinta daca vrei sa te faci bine

Desi nimeni nu poate dovedi cu exactitate ca rugaciunile vindeca bolile, multi medici dau exemple de cazuri de recuperare care nu pot fi explicate altfel. Ceea ce stim este ca religia si spiritualitatea pot reduce stresul si imbunatatesc sistemul imunitar. "Studii statistice arata ca cei care se duc cu regularitate la biserica traiesc, in medie, cu sapte ani mai mult decat cei care nu sunt credinciosi," sustine Anne Douglas, director al Asociatiei Crestine pentru Vindecare din Scotia. Mai multe studii au examinat spiritualitatea si sistemul imunitar si au gasit o legatura intre acestea. Iata ce s-a descoperit:

In anul 1997, dr. Harold Koenig, profesor de psihiatrie si stiinte comportamentale la Centrul Medical al Duke University din North Carolina (SUA) a facut un studiu asupra adultilor in varsta. Rezultatele au aratat ca persoanele care au participat des la slujbele religioase au fost mai putin predispuse sa manifeste nivele inalte, daunatoare, de interleukin-6. Aceasta este o proteina asociata cu raspunsul imunitar si factorii inflamatori, indicand faptul ca persoanele care mergeau la biserica aveau sisteme imunitare mai puternice decat cei care nu frecventau slujbele.
Intr-un studiu din anul 1998, efectuat pe 4.000 de adulti, dr. Koenig a descoperit ca incidenta hipertensiunii era cu 40% mai mica la persoanele care se rugau zilnic si care participau saptamanal la slujbele religioase decat la alte persoane care nu faceau astfel.

Intr-un studiu din anul 2001, efectuat pe femei cu cancer la san in forma metastazica, Sandra Sephton, lector in psihiatrie la Universitatea de Medicina din Louisville, a descoperit ca femeile care considerau ca spiritualitatea este importanta aveau un numar mai mare de celule albe in sange - ceea ce indica un sistem imunitar mai puternic.

Un studiu din 2002, efectuat asupra pacientilor bolnavi de SIDA si publicat in Analele de Medicina Comportamentala a descoperit ca majoritatea pacientilor credinciosi aveau cele mai scazute nivele de cortizol - hormonul stresului -, iar pacientii care se rugau mai des, traiau mai mult.</p>

Vote it up
745
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza