Puterea atingerii

O usoara atingere a bratului sau spatelui cuiva ii poate oferi o senzatie de sprijin
 

Comunicarea nu implica doar cuvinte. Atingerea este un mijloc de interactiune puternic, capabil sa insufleteasca, sa calmeze sau sa incurajeze, in functie de modul in care este oferita. O usoara atingere a bratului sau spatelui cuiva ii poate oferi o senzatie de sprijin. Acest lucru este sustinut de studii stiintifice recente. De pilda, The Touch Research Institute (Institutul de cercetare a atingerii) de la Scoala de Medicina a Universitatii din Miami a realizat peste 100 de studii despre beneficiile atingerii si raporteaza numeroase efecte semnificative, printre care si reducerea durerii.

Iata cateva metode simple de a folosi atingerea pentru combaterea stresului:
• Luati-va de mana partenerul sau copilul pentru a-i transmite afectiune si incurajare. Mangaierea pe spate este un gest care linisteste, fara a fi nevoie de cuvinte.
• Imbratisati-va partenerul: poate fi cel mai bun antidot al unei zile stresante. Contactul fizic va relaxeaza si creeaza apropiere emotionala. E posibil chiar sa reduca tensiunea arteriala, conform cercetatorilor de la Universitatea din North Carolina, care au studiat 69 de femei aflate la premenopauza si au descoperit ca acelea care erau imbratisate cel mai des aveau un ritm cardiac mai scazut, adica mai sanatos.
• Atunci cand copilul dvs. nu reuseste sa adoarma, mangaiati-l usor pe frunte, apoi pe cap, cu o miscare ritmica. Este un gest calmant, care il face sa se simta in siguranta.
• Invatati tehnicile de baza de masaj. Masarea si mangaierea unei parti a corpului este un gest de iubire – combate incordarea si reduce tensiunea arteriala intr-un mod mult mai eficient decat cuvintele. Acest lucru va fi apreciat in special de rudele in varsta, mai ales daca traiesc singure sau sunt la spital si le lipseste contactul fizic cu cei dragi.
• Cand nu gasiti cuvintele potrivite, este suficienta o atingere usoara, care arata ca va pasa de celalalt.

Vote it up
448
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza