Pui la gratar

Carnea de pui e delicioasa daca, in timp ce se frige pe gratar, este umezita cu o marinata aromata, din bucataria jamaicana

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 20 de minute, plus cel putin 1 ora marinare
Timp de gatit: 20–25 de minute

Ingrediente:

8 ciocanele sau pulpe, circa 675 g in total
sferturi de lamaie verde, pentru servit

Jerk jamaican:

3 linguri ulei de masline extravirgin
1 ceapa tocata foarte marunt
2 catei de usturoi tocati marunt
1 ardei iute rosu curatat de seminte si tocat marunt
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita ienibahar macinat
1/4 lingurita scortisoara macinata
coaja rasa si sucul de la 1 lamaie verde

Preparare:

Pentru a prepara marinata, se incinge uleiul intr-o tigaie mica, la foc mediu spre mic. Se adauga ceapa, usturoiul si ardeiul iute si se calesc, amestecand frecvent, timp de 10 minute, pana cand ceapa este moale si incepe sa se rumeneasca. Se presara mixtura cu sare.

Se rastoarna intr-un castron mare. Se adauga condimentele, coaja si sucul de lamaie verde si se amesteca bine.

Se indeparteaza pielea de pe bucatile de pui. Se cresteaza adanc fiecare bucata, apoi se adauga in castron. Se amesteca pentru a se acoperi uniform cu marinata, aceasta indesandu-se in taieturi. Se acopera vasul si se lasa carnea la marinat 1 ora, la temperatura camerei, sau maximum 24 de ore in frigider.

Se pregatesc carbunii pentru gratar. Cand acestia au ars si a ramas doar jarul, se scot bucatile de pui din marinata si se frig 20–25 de minute, intorcandu-le frecvent si ungandu-le de fiecare data cu marinata, pana cand sunt facute.

Ca alternativa, se incinge grillul cuptorului. Se aranjeaza bucatile de pui pe un grilaj si se frig 20–25 de minute, intorcandu-le si ungandu-le frecvent.

Se serveste puiul fierbinte, garnisit cu sferturi de lamaie verde.

Cateva idei:

• Pentru o marinata de barbecue american, prajiti ceapa si usturoiul in ulei, adaugati 4 linguri ketchup, 2 linguri sos Worcestershire, 2 linguri otet de vin rosu si 2 linguri melasa.
• Pentru o marinata in stil New Orleans, prajiti ceapa si usturoiul in ulei, apoi adaugati coaja rasa si sucul de lamaie verde, 150 g iaurt, 3 linguri patrunjel tocat si 2 linguri condimente Cajun (vezi p. 106).
• Pentru o marinata cu vin rosu si cimbru, prajiti ceapa si usturoiul in ulei cu 2 foi de dafin proaspete si 1 lingura frunze proaspete de cimbru. Adaugati 175 ml vin rosu si 1/2 lingurita piper negru macinat grosier.
• Pentru o marinata cu suc de portocale si sirop de artar, prajiti ceapa si usturoiul in ulei, adaugati sare, 3 linguri sirop de artar, coaja rasa si sucul de la 1 portocala, 1 lingura chives tocat si 1 lingura tarhon proaspat tocat.

Avantaje:

• Ardeii iuti sunt mai bogati in vitamina C decat citricele, desi pentru a beneficia cu adevarat de aceasta ar trebui sa mancati foarte multi.
• Dieta mediteraneeana este mult mai sanatoasa decat cea continental europeana. Unul dintre motive este si folosirea uleiului de masline, cu grasimi mononesaturate, in loc de unt si alte grasimi saturate.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
159
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza