Pui la cuptor în vin roșu

Se poate servi cu cartofi noi și fasole verde, fierte în aburi
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

1 kg pulpe de pui fără piele, dezosate, curățate de grăsime și tăiate în jumătăți

piper negru, proaspăt măcinat

1 lingură de ulei de măsline extravirgin, plus o cantitate mică pentru uns carnea

8 cepe mici, descojite

15 bucăți champignon (circa 175 g), tăiate în jumătăți, dacă sunt mai mari

3 căței de usturoi tocați mărunt

1 lingură de făină

1 cană (250 ml) vin roșu

1 cană (250 ml) supă de casă sau supă-bază cu un conținut redus de sodiu

1 foaie de dafin

3 fire de cimbru proaspăt sau 1 linguriță de cimbru sau măghiran uscat

2 fâșii de coajă de portocală

 

PREPARARE 20 minute GĂTIT 1 oră

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 994 kJ, 476 kcal, 51 g proteine, 23 g grăsimi (6 g grăsimi saturate), 7 g carbohidrați (3 g zahăr), 3 g fibre, 399 mg sodiu

 

1 Încingeți cuptorul la 180°C.

2 Ungeți pulpele de pui cu puțin ulei și asezonați-le cu piper. Încingeți o tigaie neaderentă la foc potrivit, apoi prăjiți puiul în tranșe, 4-5 minute, până când se rumenește uniform. Transferați-l într-o cratiță (sau un vas termorezistent) prevăzută cu capac.

3 Faceți flacăra mai mică; puneți în tigaie uleiul de măsline și căliți ceapa, amestecând, 2 minute. Adăugați ceapa la puiul din cratiță. Treceți în tigaie ciupercile și gătiți-le, amestecând de câteva ori, 2-3 minute sau până când sunt fragede. Adăugați usturoiul și mai lăsați tigaia pe foc 30 de secunde.

4 Presărați făina în tigaie și gătiți totul în continuare 1-2 minute, amestecând, până ce făina acoperă uniform ciupercile și se rumenește puțin. Turnați vinul, zeama de supă și râcâiți reziduurile de pe fundul tigăii. Gătiți, amestecând permanent, până ce mixtura dă în clocot. Răsturnați-o peste pui, în cratiță; completați compoziția cu foaia de dafin, cimbrul sau măghiranul și coaja de portocală.

5 Acoperind cratița, puneți-o în cuptor pentru 45 de minute, până când carnea de pui devine foarte fragedă. În acest răstimp, amestecați o dată sau de două ori și adăugați puțină supă-bază sau apă, dacă e nevoie, astfel ca puiul să rămână acoperit cu lichid.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Puteți găti preparatul cu 2-3 zile înainte de momentul servirii. Băgați-l în frigider imediat ce s-a răcorit, iar când aveți nevoie de el, încălziți-l pe aragaz.

Vote it up
223
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza