Pui fiert inabusit in iaurt si nuca de cocos

Pentru acest preparat foarte aromat se folosesc condimente prajite, care vor da gust picant sosului de iaurt, imbogatit cu nuca de cocos

 

<p>
Timp preparare: 20 de minute
La foc: 45 de minute
Numar de portii: 4

O portie contine:
Calorii 373
Glucide 10 g
Proteine 36 g
Grasimi 22 g (grasimi saturate 9 g)

Ingrediente:

8 pulpe de pui, fara piele, cam 700 g in total
175 g ceapa, tocata fin
2 lingurite piure de usturoi sau usturoi zdrobit
2 lingurite piure de ghimbir sau ghimbir ras
1/2 lingurita curcuma, macinata
50 g iaurt degresat
2 lingurite coriandru, seminte
1 lingurita cumin, seminte
1 ardei iute rosu, uscat, tocat sau
1/2 ardei gras rosu, fara seminte, taiat fasii
2,5 cm dintr-un baton de scortisoara, rupt in doua
Sare
40 g lapte praf de nuca de cocos
1 lingura ulei de floarea-soarelui
5-6 catei mari de usturoi, tocati fin
1 ardei iute rosu, proaspat, fara seminte, tocat
2 linguri coriandru proaspat, tocat
1 lingura suc de lamaie
Ornare: crengute de coriandru proaspat

Preparare:

1. Indepartati urmele de grasime de pe pulpele de pui. Se pun pulpele impreuna cu ceapa, usturoiul, ghimbirul, curcuma si iaurtul intr-o cratita cu fundul gros. Se amesteca bine. Se pune cratita pe foc potrivit si se lasa sa dea in clocot. Se reduce flacara, se acopera cratita si se lasa sa fiarba inabusit 20 de minute, amestecand ocazional.

2. Pentru prajirea condimentelor se incalzeste o tigaita cu fund gros. Se adauga semintele de coriandru, de cumin, ardeiul iute uscat sau ardeiul gras rosu si scortisoara si se prajesc fara ulei, amestecand continuu, timp de 1 minut sau pana cand incep sa-si elibereze aroma. Se stinge focul si se mai amesteca totul cateva secunde. Se transfera pe o farfurie sa se raceasca. Apoi se macina fin intr-o rasnita sau intr-un mojar.

3. Dupa ce puiul a fiert 20 de minute, se descopera si se lasa 5 minute la foc puternic, amestecand continuu sau pana se ingroasa sosul din cratita. Intre timp se pune la fiert un ibric cu apa.

4. Se inglobeaza in sosul ingrosat condi­mentele prajite impreuna cu un praf de sare. Se reduce flacara si se lasa sa fiarba incet 3-4 minute.

5. Se amesteca laptele praf de nuca de cocos cu 300 ml apa fiarta, apoi se adauga la sos. Se continua fierberea cu vasul descoperit, amestecand ocazional pana cand lichidul care iese din pulpele de pui atunci cand sunt intepate cu un cutit este limpede.

6. Intre timp, intr-o cratita mica, se incalzeste la flacara mica, uleiul de masline. Se caleste usturoiul pana cand capata o culoare maronie. Se adauga ardeiul iute proaspat si se rumeneste 30 de secunde. Se adauga apoi la pulpele de pui.

7. Se pastreaza putin coriandru tocat, restul punanduse la amestecul de pui, impreuna cu sucul de lamaie. Se ia cratita de pe foc, se presara coriandrul pastrat peste pui, se orneaza cu crengute de coriandru si se serveste.

Varianta: se poate folosi pui dezosat in loc de pulpe de pui cu os, dar va avea mai putina savoare. Daca se foloseste carne dezosata, atunci se va reduce timpul de gatire cu 15 minute.
</p>

Vote it up
164
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza