Pui cu vin in stil frantuzesc

Cand te gandesti la o masa frantuzeasca rustica, iti vine in minte imaginea unui pui fierband incet, in vin rosu robust

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: circa 1 1/4 ora

Ingrediente:

12 salote sau cepe mici
1 1/2 lingura ulei de masline aromat cu usturoi
55 g bacon, taiat fasii subtiri, transversal
12 ciupercute champignon
4 bucati de pui, cum sunt pulpele sau pieptii, circa 170 g fiecare
cateva fire patrunjel, cu tulpinile zdrobite
cateva fire cimbru proaspat
1 foaie de dafin
150 ml bulion de pui, preferabil preparat in casa (vezi p. 23)
360 ml vin rosu robust, cum este cel de Burgundia
300 g morcovi taiati bucati
un praf zahar tos
1 lingura amidon
sare si piper
patrunjel tocat, pentru ornat

Preparare:

Se pun salotele sau cepele intr-un vas termorezistent si se acopera cu apa clocotita. Se lasa 30 de secunde, apoi se scurg. Cand s-au racit indeajuns, se descojesc si se pun deoparte.

Se incinge 1 lingura ulei intr-o caserola rezistenta la flacara. Se adauga baconul si se prajeste 3 minute, amestecand adesea, pana se face crocant. Se scoate cu o spumiera si se pune deoparte.

Se adauga salotele in caserola si se prajesc, amestecand frecvent, la foc moderat, timp de 5 minute, pana se rumenesc uniform. Se scot cu o spumiera si se pun deoparte.

Se adauga ciupercile in caserola, impreuna cu restul de ulei, daca este nevoie, si se prajesc 3–4 minute, amestecand frecvent, pana se rumenesc.

Se pun inapoi in caserola jumatate din bacon si salote. Se pun peste ele bucatile de pui si se presara cu restul de bacon si salote. Se leaga ierburile intr-un bouquet garni si se adauga in caserola impreuna cu vinul si bulionul de pui. Se asezoneaza generos cu sare si piper.

Se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara la minimum si se fierbe carnea 15 minute. Se adauga morcovii si se continua fierberea alte 30 de minute sau pana cand puiul este facut iar morcovii sunt fragezi, dar crocanti.

Se scot bucatile de pui si se aranjeaza pe un platou incalzit. Se strecoara lichidul intr-o craticioara. Se adauga la pui baconul, ciupercile, salotele si morcovii si se pastreaza la cald.

Se pune bouquet garni-ul inapoi in sosul strecurat, se adauga zahar si se da in clocot. Se fierbe pana ce sosul s-a redus la circa 360 ml. Se amesteca amidonul cu putina apa, ca sa formeze o pasta. Se adauga in sos, amestecand, si se fierbe pana se ingroasa. Se potriveste de sare si piper si se arunca bouquet garni-ul. Se toarna sosul peste pui si legume, se presara cu patrunjel si se serveste.

Cateva idei:

• Daca nu puteti gasi ulei de masline aromat cu usturoi, folositi ulei de masline extravirgin si prajiti 1 catel de usturoi pisat, impreuna cu ciupercile.
• Pentru pui cu Riesling, tipic regiunii Alsacia, din nord-estul Frantei, luati 550 g piept de pui dezosat, fara piele, sau pulpe, si taiati-l bucati mai mari. Folositi Riesling in loc de vin rosu. Adaugati morcovii odata cu puiul si fierbeti 30 de minute, apoi adaugati 200 g mazare congelata, direct din congelator, si continuati fierberea alte 5 minute. Strecurati si scadeti sosul ca mai sus, apoi ingrosati-l si imbogatiti-l cu 4 linguri smantana. Serviti puiul cu taitei cu ou, fierti si amestecati cu patrunjel tocat foarte fin sau seminte de mac.

Avantaje:

• Spre deosebire de cele mai multe vegetale, care sunt mai hranitoare crude, morcovii gatiti au valoare nutritiva sporita. Din cauza ca, in stare cruda, membranele celulelor sunt foarte tari, organismul poate converti in vitamina A doar 25% din beta-carotenul prezent. Gatitul rupe membranele celulelor, usurand absorbtia si convertirea betacarotenului.
• Vinul rosu contine flavonoide care protejeaza impotriva bolilor de inima.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
104
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza