Pui cu usturoi si ierburi

Sub piele se pune un amestec de fromage frais cu ierburi aromate. Acesta va pastra puiul suculent si ii va adauga gust si aroma
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 1 3/4-2 ore

Ingrediente:

1 lamaie
1 pui, circa 1,35 kg, fara maruntaie
15 g coriandru proaspat
15 g patrunjel proaspat
2 catei de usturoi descojiti
2 linguri fromage frais
150 ml vin alb sec
sare si piper

Pentru ornat:
feliute de lamaie
fire de coriandru proaspat sau patrunjel
 
Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180°C. Se rade coaja lamaii, apoi se taie lamaia in jumatate. Se asaza puiul pe o tava de cuptor si se storc jumatatile de lamaie in interiorul cavitatii sale (asigurati-va ca sucul nu curge afara prin orificul de la gat). Se imping jumatatile de lamaie in cavitate si se presara inauntru jumatate din coaja rasa.

Se asaza puiul in tava cu pieptul in sus. Se introduc, cu mare grija, degetele pe sub piele, incepand de la gat. Se desprinde pielea in zona pieptului si a pulpelor, fara a o rupe.
Se proceseaza ierburile aromate si usturoiul intr-un blender, pana ce sunt tocate foarte fin. Se adauga fromage frais, restul de suc de lamaie, sare si piper si se proceseaza rapid, ca sa se amestece. (Ca alternativa, se toaca marunt verdeturile si usturoiul, apoi se amesteca cu celelalte ingrediente.) Se impinge pasta pe sub piele, ca sa acopere uniform, cu un strat subtire, pieptul si pulpele. Se fixeaza pielea de la gat indoind varfurile aripioarelor la spate.
Se acopera puiul cu folie metalica si se prajeste 45 de minute. Se scoate folia si se continua inca 1–1 1/4 ora sau pana cand, la intepare cu varful unui cutit in zona cea mai carnoasa, sucul carnii iese limpede. Se umezeste puiul o data sau de doua ori cu sucurile din tava.
Se ridica puiul, inclinandu-l astfel ca sucurile ramase in cavitate sa se scurga in tava. Se pune puiul pe un fund de lemn, la odihna. Se indeparteaza toata grasimea de la suprafata sucului din tava, apoi se da in cocot pe ochiul de la aragaz. Se adauga vinul alb si se da din nou in clocot, racaind particulele prajite, lipite de fundul tavii. Se fierbe sosul 1 minut, apoi se asezoneaza dupa gust.
Se feliaza puiul sau se portioneaza. Se orneaza cu feliute de lamaie si fire de coriandru sau patrunjel, si se serveste cu sosul din tava.

Cateva idei:

• Pentru un pui la cuptor foarte simplu, stoarceti sucul in cavitatea pasarii si impingeti acolo jumatatile de lamaie; omiteti pasta de ierburi cu fromage frais. In loc de vin, faceti sosul cu bulion de pui, apa in care au fiert ceva legume, sau apa, pur si simplu.
• Pentru pui la cuptor aromat cu portocale, infigeti intr-o portocala 6 cuisoare, taiati-o in jumatate si puneti jumatatile in cavitatea puiului. Largiti pielea si varati sub ea un amestec din 2 linguri fromage frais si 2 lingurite coaja de portocala rasa, intinzand-o uniform pe piept si pulpe. Preparati sosul cu vin rosu si adaugati sucul de la 1 portocala si 1 lingura otet balsamic.

Avantaje:

• In timp ce ultimele cercetari arata ca femeile trebuie sa evite alcoolul pe perioada sarcinii, pentru populatie in ansamblul ei consumul moderat de alcool este asociat acum cu un risc scazut de deces cauzat de bolile coronariene. Moderat inseamna evitarea exceselor, adica maximum 3-4 unitati pe zi pentru barbati, si 2-3 unitati pentru femei.
• Unele studii arata ca usturoiul poate reduce nivelul de colesterol din sange si poate inhiba coagularea, reducand astfel riscul atacurilor de cord si al congestiilor.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
190
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza