Pui cu lămâie și napi

Servește-l cu piure de cartofi și fasole verde, gătită în aburi
 

8 pulpe de pui superioare, fără piele (circa 1,5 kg în total), curățate de grăsime

piper negru, proaspăt măcinat

1 lingură de ulei de măsline extravirgin, plus o cantitate mică pentru uns puiul

1 ceapă roșie, tăiată în jumătăți și feliată

2 căței de usturoi pisați

1 lămâie mică, feliată foarte subțire

1/4 linguriță de fire de șofran

3 căni (750 ml) supă de casă sau supă-bază cu un conținut redus de sodiu

1 foaie de dafin

4 napi porcești (topinambur), circa 400 g, spălați și tăiați bucăți

1/2 cană (10 g) pătrunjel proaspăt, tocat mare, pentru servit

 

PREPARARE 20 minute GĂTIT 50 minute PORȚII 4

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 787 kJ, 427 kcal, 42 g proteine, 22 g grăsimi (6 g grăsimi saturate), 15 g carbohidrați (6 g zahăr), 4 g fibre, 668 mg sodiu

 

Lămâia, usturoiul și șofranul – bogate în antioxidanți – se combină aici cu topinamburul, plin de fibre alimentare (inclusiv inulină) și cu acțiune probiotică, ajutând la dezvoltarea bacteriilor cu efect benefic pentru sistemului digestiv.

 

1 Unge cu puțin ulei pulpele de pui și asezonează-le cu piper. Încinge o tigaie mare și adâncă, la foc moderat, și rumenește puiul, în tranșe, câte 3-4 minute. Scoate-l pe o farfurie.

2 Încinge în tigaie uleiul de măsline, la foc potrivit. Călește ceapa și usturoiul 2-3 minute, amestecând frecvent, până ce se înmoaie. Adaugă felioarele de lămâie și continuă 1 minut, până când acestea din urmă se rumenesc puțin și devin moi. Împinge ceapa, usturoiul și lămâia într-o parte a tigăii. Pune șofranul în spațiul eliberat și încălzește-l 5 secunde. Sfărâmă-l cu o linguriță, apoi toarnă puțină apă fierbinte, ca să se dizolve.

3 Înglobează supa-bază, plus foaia de dafin, și amestecă bine. Dă într-un clocot, apoi potrivește flacăra la nivelul mediu-mic. Adu pulpele înapoi în tigaie, împreună cu napii porcești, și fierbe totul molcom, parțial acoperit, 25-30 de minute sau până când pulpele sunt făcute, iar napii s-au frăgezit. Ia capacul, mărește flacăra și fierbe viguros 3-5 minute, până ce sosul a scăzut și s-a îngroșat. Presară deasupra pătrunjelul și servește mâncarea.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Napii porcești, cunoscuți și sub numele de topinambur, sunt o legumă de toamnă-iarnă. Acești tuberculi noduroși au o textură ceroasă și un gust dulceag, asemănător celui de nucă. Sunt excelenți la cuptor (cu sau fără coajă), precum și în supe, piureuri sau tocane. Se descojesc ușor dacă îndepărtezi întâi protuberanțele mai mari. Se oxidează rapid odată ce au fost curățați, așa că trebuie păstrați în apă cu puțin oțet sau suc de lămâie. Dacă nu-i găsești pe piață, în rețeta de aici îi poți înlocui cu niște cartofi mici.

Vote it up
188
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza