Pui întreg cu ghimbir

Pui întreg poșat cu ghimbir, servit cu salată de ierburi aromate
 

INGREDIENTE PENTRU 6 PORȚII

1 pui întreg (circa 1,5 kg)

1 cană (250 ml) vin chinezesc de orez

4 căței de usturoi, descojiți

2 bucăți de ghimbir proaspăt (a câte 6 cm fiecare), descojite și tăiate în felii groase

4-6 boabe de piper negru

2 fâșii de coajă de portocală

4 steluțe de anason

orez brun fiert, pentru servit

1 lingură de semințe de susan prăjite, pentru servit

Salată de ierburi aromate

1 lăptucă tânără, tăiată în jumătate și apoi feliată

1 cană (30 g) frunze proaspete de coriandru

1 cană (30 g) frunze proaspete de busuioc obișnuit, busuioc thailandez sau pătrunjel

2 cepe verzi, tocate mărunt

1 lingură de sos de soia light

1 lingură de ulei de susan

 

PREPARARE 25 minute, plus răcire

GĂTIT 2 ore

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 204 kJ, 287 kcal, 26 g proteine, 14 g grăsimi (3 g grăsimi saturate), 6 g carbohidrați (3 g zahăr), 2 g fibre, 252 mg sodiu

 

Acesta este un exemplu de preparat foarte aromat și plin de antioxidanți, proveniți din ghimbir și din verdețurile proaspete. Supa de pui are puternice proprietăți antibacteriene.

 

1 Spală puiul sub jet de apă rece, inclusiv în cavitate. Îndepărtează gâtul și grăsimea în exces. Așază pasărea într-o oală mare și adâncă, apoi toarnă vinul de orez și apă (în jur de 1 litru), cât să fie acoperită cu un strat de circa 5 cm. Adaugă usturoiul, ghimbirul, boabele de piper, coaja de portocală și anasonul stelat.

2 Dă lichidul într-un clocot molcom, la foc potrivit. Făcând flacăra mică, fierbe lent puiul 1 1/2-2 ore sau până când carnea e foarte fragedă și se poate desprinde ușor de pe oase. Lasă-l să se răcească în lichid, până când poate fi mânuit. Scoate-l din oală, aruncă pielea și oasele și păstrează carnea în frigider. Strecoară supa, lăsând zeama deoparte.

3 Pentru a prepara salata, pune lăptuca într-un castron de servit. Presară peste ea coriandrul, busuiocul sau pătrunjelul și ceapa verde. Combină într-un castronel sosul de soia cu uleiul de susan. Stropește salata cu acest dressing.

4 Servește bucăți din pui, plus orezul fiert și o parte din zeama de supă, în boluri individuale. Răsfiră deasupra semințele de susan prăjite și servește alături de preparat salata de verdețuri.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Poți înlocui vinul chinezesc de orez cu vin alb. Savoarea nu va fi aceeași, dar puiul și supa vor fi totuși minunate.

Lichidul în care a fost gătit puiul poate deveni o supă ce poate fi servită separat. Înlătură-i spuma de la suprafață și strecoar-o. Încălzește-o până când clocotește, adaugă-i 1/2 cană (15 g) frunze de coriandru și 2 cepe verzi, feliate, amestecă pe foc încă 30 de secunde și du-o la masă.

Vote it up
208
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza