Psoriazis – tipuri și tratamente

Recomandări pentru cei care suferă de această boală
 

Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică, determinată de o defecțiune a sistemului imunitar, care afectează aproape 1% din populația Europei. Dintre aceștia, 3,7 milioane suferă de psoriazisul cu plăci, forma cea mai frecventă a bolii. La adulți, debutul bolii se produce cel mai adesea prin apariția unor pete mari, roșii, acoperite cu solzi albicioși de piele uscată. În cazul tinerilor, zonele afectate sunt acoperite la început de o aglomerație de puncte în formă de lacrimă. În cazuri mai rare, psoriazisul se manifestă prin apariția unor pustule umplute cu puroi neinfecțios.

Indiferent de forma pe care o poate lua, este vorba despre aceeași boală, explică dr. Carle Paul, președintele Departamentului de Der­­matologie din cadrul Universității Paul Sabatier, din Franța.

Fundația Națională de Psoriazis din SUA estimează că zece la sută dintre noi avem combinația de gene care ne predispune la această boală. Totuși, fără un factor care să declanșeze psoriazisul, majoritate nu vom dezvolta această boală.

O BOALĂ CU MULTE FEȚE

Este posibil ca o persoană să dezvolte ocazional mai multe tipuri de psoriazis, în același timp.

Psoriazis cu plăci: cea mai comună formă. Petele sunt mari și roșii, acoperite cu scuame albicioase de celule moarte.

Psoriazis gutos: se declanșează cel mai adesea spre finalul copilăriei și începutul pubertății. Petele sunt mai mici și mai puțin accentuate. Apare deseori în urma unei infecții cu streptococi.

Psoriazis inversat: pete roșiatice netede în pliurile pielii.

Psoriazis pustular: bășici cu puroi neinfectat.

Psoriazis eritrodermic: o formă rară, profund inflamatorie, care afectează mare parte din suprafața corpului. Poate fi fatală.

Artrită psoriazică: în jur de 20% din persoanele cu psoriazis dezvoltă artrită.

TRATAMENTE DUPĂ GRADUL DE SEVERITATE

Pentru a determina gradul de intensitate al psoriazisului, medicii folosesc scorul PASI (Indexul de Severitate al Ariei cu Psoriazis). La fiecare zonă afectată de boală, se măsoară gradul roșeții, grosimea leziunii, solzii de celule uscate și suprafața de piele afectată de psoriazis.

O formă ușoară de psoriazis presupune o erupție de doar câteva pete, care acoperă mai puțin de trei procente din suprafața corpului. Psoriazisul moderat afectează între trei și zece la sută din piele, iar erupțiile care acoperă peste zece la sută din corp sunt considerate psoriazis sever.

Pentru formele ușoare de psoriazis, care nu afectează viața de zi cu zi, „se prescrie un tratament topic“, spune dr. Carle Paul, de la Universitatea Paul Sabatier. Acesta presupune o combinație de corticosteroizi și derivați ai vitaminei D.

Pentru psoriazisul moderat și sever, fototerapia (terapia cu lumină) administrată de un medic poate fi la fel de eficientă ca tratamentul cu methotrexat. Descoperirea aparține unui grup de cercetători americani. Spre deosebire de methotrexat, efectele secundare ale fototerapiei sunt limitate la arsuri și iritații ale pielii.

DINCOLO DE MEDICAMENTE

Iată câteva trucuri simple, care pot îmbunătăți calitatea vieții de zi cu zi a persoanelor care suferă de psoriazis:

Cunoaște-ți principalii inamici. Află care sunt factorii declanșatori ai bolii și, pe cât posibil, evită-i cu orice preț, pentru a reduce la minim frecvența episoadelor de psoriazis.

Fii activ. Un studiu portughez din 2014 a evidențiat că activitatea fizică regulată poate scădea frecvența erupțiilor și gradul lor de severitate.

Zi de zi, o baie călduță cu săruri Epsom (sare amară), săruri de la Marea Moartă sau ovăz coloidal, urmată de o cremă puternic hidratantă, poate calma erupțiile de psoriazis.

Ieși afară la soare, dar nu exagera. Iarna, când pielea nu este expusă la lumina soarelui, erupțiile de psoriazis sunt mai dese. Conform unui studiu norvegian, o zi la plajă poate influența pozitiv leziunile de psoriazis.

Evită alcoolul și tutunul. În iunie 2013, cercetători maghiari au dovedit că prezența alcoolului în organism favorizează apariția erupțiilor și interferează cu tratamentul pentru psoriazis. Tutunul are aceleași efecte negative.

Menține o greutate optimă a organismului. Pe măsură ce masa corporală crește, se intensifică și severitatea psoriazisului, după cum arată un studiu american, publicat în aprilie 2014.

Vote it up
192
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza