Protejeaza zona cervicala

Gatul prezinta o usoara curbura naturala, pentru a nu lasa capul sa cada spre spate
 

Capul uman cantareste in medie cam cat o minge de bowling, dar se sprijina pe sapte vertebre mici si usoare (vertebrele cervicale). Gatul prezinta o usoara curbura naturala, pentru a nu lasa capul sa cada spre spate. Dar pozitia inadecvata a corpului, lucrul la calculator, sofatul si dormitul pe saltele prea moi sau perne mari pot diminua aceasta curbura, provocand dureri. Traumatismele si stre­­sul au la randul lor o contributie. Iata cum puteti preveni durerile din zona cervicala:

Trageti de sfoara. Ganditi-va ca sunteti o marioneta sus­­pendata de un snur care iese prin varful capului. Apoi ima­­ginati-va ca o persoana trage de acest snur, facandu-va sa stati drept si sa tineti capul sus, cu barbia usor la­­sa­­ta in piept. Aceasta e pozitia ideala. Insa multi dintre noi imping capul in fata atunci cand stau jos, conduc sau chiar cand se antreneaza pe banda de mers, ceea ce su­­pra­­solicita gatul. Pentru a sta drept la calculator, alegeti un scaun cu brate si ajustati pozitia monitorului astfel in­­cat ochii sa priveasca partea de sus a ecranului. Cand conduceti, ajustati scaunul si tetiera astfel incat sa nu fie nevoie sa duceti gatul in fata ca sa vedeti drumul.

Tineti capul drept cu ajutorul muzicii. De fapt, nu e nevoie sa ascultati muzica – aveti nevoie doar de cutia de la un CD. Puneti-o pe cap si vedeti cat o puteti tine acolo. In cele din urma, pozitia dreapta va deveni pentru dvs. o a doua natura.

Luati perne mai mici. Daca dormiti pe un morman de perne sau pe o perna inalta, gatul dvs. nu va mai fi aliniat cu restul coloanei vertebrale. E preferabil sa folositi o per­­na mica si sa dormiti pe spate sau pe o parte, nu pe bur­­ta. Daca sunteti predispus la dureri cervicale, cel mai bine ar fi sa folositi o perna speciala pentru sustinerea gatului (va trebui sa dormiti pe spate).

Vote it up
314
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza