Protejeaza-te de exploziile solare

Nivelul de radiatii ultraviolete va creste foarte mult in aceasta perioada
<p>"Gaurile" in stratul de ozon, ca si exploziile solare care vor fi din ce in ce mai frecvente in perioada urmatoare, afecteaza atat pielea, crescand riscul de cancer cutantat, cat si psihicul, modificand comportamentul, sau ochii. In plus, se anunta multe zile in care nivelul de radiatii ultraviolete va fi maxim.
Medicii au sfaturi concrete pentru protectia pielii, ochilor, dar si a psihicului. Risc mai mare de cancere cutanate 


Stratul de ozon este un filtru care ne pazeste de intensitatea razelor luminoase si filtreaza ultravioletele C, care sunt foarte agresive.
"Cand acesta se subtiaza sau cand apar exploziile solare trebuie sa ne protejam mai atent fiindca efectele asupra pielii pot fi grave. In primul rand, creste riscul de aparitie a cancerelor cutanate. In plus, s-a dovedit ca exista o legatura directa intre expunerea la lumina si transformarea unor alunite in cancer sau aparitia unor cancere din senin pe zonele expuse", explica medicul primar dermatolog Mihaela Leventer, de la Clinica Dermastyle din Bucuresti. 
Ea recomanda ca pentru perioadele cu risc sa se limiteze expunerea la lumina, sa se foloseasca creme de protectie solara cu factor intre 30 si 50 (mai ales de catre cei care au o piele deschisa la culoare), cat si ochelari cu lentile speciale care protejeaza de ultraviolete, umbrele sau chiar haine care sunt special concepute pentru a proteja organismul de radiatii.

Specialistul in neurostiinte Radu Braga, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, explica de ce exploziile solare pot cauza migrene.

"Celule nervoase din creier produc curent electric care se propaga prin axoni ca prin niste cabluri. Acest curent electric genereaza campuri electromagnetice, campuri care sunt influentate de furtuni solare, care la randul lor sunt electromagnetice. Practic, acesta este motivul pentru care apar migrenele, insa nu este clar cum anume".

Medicul de familie Cristian Sever Oana explica de ce sunt mai expusi riscurilor cei care merg la mare sau stau in apropierea apei. "Sunt iradiati practic de doua ori, radiatiile venind direct de la soare, dar si reflectate de luciul apei. De aceea este recomandat sa purtati ochelari, pentru protectia ochilor, si palarie pentru insolatii (de la care apar dureri de cap si migrene)".Ochii pot fi afectati ireversibil 


Medicul de familie atentioneaza asupra faptului ca exploziile solare si ultravioletele pot afecta si ochii ireversibil. "Dupa o expunere indelungata (daca stati cateva ore cu ochii in soare si nu faceti miscare) exista riscul sa apara degradari ireversibile ale retinei (scade acuitatea vizuala si nu se mai poate face nimic). Din aceasta cauza, recomand purtarea unor ochelari de soare din sticla si nu din plastic", mai spune medicul Cristian Sever Oana.


Radiatiile pot provoca modificari in comportament 


Nici efectele asupra psihicului nu sunt de neglijat, spun specialistii. "Orice fenomen din natura poate avea influenta asupra noastra pentru ca facem parte din ea. Ca si in cazul persoanelor meteodependente, care atunci cand ploua sunt mai deprimate, exploziile solare si nivelul radiatiilor pot sa modifice comportamentul unor oameni", afirma Cristiana Levitchi, psiholog la Clinica Sensart din Bucuresti.
Ea mai spune ca nu exista studii clare care sa explice simptomele specifice pe care le cauzeaza aceste fenomene, insa modificarile depind si de sensibilitatea personala a fiecarei persoane.
Cum se calculeaza indicele radiatiilor ultraviolete si ce semnificatie are
Nivelul 8 al radiatiilor, atins in Bucuresti e unul ridicat, insa nu e cel mai mare. Dupa aceasta cifra, amenintarile asupra sanatatii sunt mari. Singurul care poate oferi informatii concrete despre cat de puternice sunt radiatiile este indexul UV (UVI), cu valori cuprinse intre 0 si 11 si deosebit de periculos daca este mai mare de 8. 
"Valorile maxime sunt atinse in jurul orelor amiezii, in timpul lunilor de vara, cu precadere cand cerul e senin, insa poate fi mare si atunci cand e innorat, fiind reflectate de apa si particulele din atmosfera", explica expertii Organizatiei Mondiale a a Sanatatii (OMS) intr-un document menit sa atentioneze populatia in legatura cu pericolele expunerii la ultraviolete.
La nivelul pamantului ajung in special radiatii UVA si o mica parte din cele UVB. Nivelul mai scazut sau mai ridicat al acestora depinde printre altele de distanta fata de soare, de latitudine (e mai ridicat cu cat suntem mai aproape de regiunile ecuatoriale), dar si de cat de innorat e cerul.</p>

Vote it up
120
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza