Protejează-te de boala Lyme

Mușcătura de căpușă poate declanșa o boală foarte gravă
 

Cine ar fi crezut că o vietate cât o sămânță de mac poate cauza o problemă de sănătate atât de gravă? O singură mușcătură a unei căpușe infectate cu bacteria Borrelia burgdorferi este suficientă pentru a provoca boala Lyme și diversele neplăceri care o însoțesc. În majoritatea cazurilor, boala se vindecă cu antibiotice, dar dacă nu este tratată, poate avea complicații serioase ce afectează inima, articulațiile și sistemul nervos. În prezent, din cauza schimbărilor climatice, zonele geografice în care se găsesc căpușe s-au extins, punând în pericol milioane de oameni. Urmați sfaturile de mai jos pentru a vă proteja de căpușe.

Strategii preventive esențiale

Acoperiți-vă. Nu e nevoie să faceți o excursie de 10 kilometri în pădure ca să contractați boala Lyme. În majoritatea cazurilor, infectarea are loc în propria curte sau lângă casă, mai ales pe pășuni sau în zone intens împădurite. Indiferent de temperatura de afară, protejați-vă purtând pantaloni lungi băgați în șosete, bluze cu mâneci lungi și haine de culoare deschisă (pentru a vedea mai bine căpușele). Această măsură reduce riscul bolii Lyme cu 40%.

Folosiți spray pe piele și chiar pe haine. Utilizarea unui spray contra insectelor reduce riscul de infectare cu 20%. Produsele cele mai eficiente conțin între 10 și 35% DEET (dimetil-etatoluamidă). Produsele cu 10% DEET au efect timp de două ore, după care trebuie reaplicate. Pentru copii, nu folosiți produse cu peste 30% DEET. Dacă mergeți într-o zonă cu multe căpușe, pe lângă folosirea unui produs cu DEET, poate fi util să vă dați pe haine (mai ales pe șosete și pantalon) cu permetrină, un pesticid care rezistă la câteva spălări. Această combinație pare să fie cea mai eficientă. Nu aplicați niciodată permetrină direct pe piele.

Recunoașteți semnele mușcăturii de căpușă. La început, mușcătura de căpușă provoacă o umflătură tare. Circa 70–80% din persoanele cu boala Lyme prezintă o erupție circulară la locul respectiv, apărută într-un interval de 3 până la 30 de zile de la momentul mușcăturii. Pe măsură ce erupția se mărește, mijlocul ei se deschide la culoare, căpătând aspectul unei ținte. Însă erupția nu apare în toate cazurile. Alte simptome timpurii sunt febra, frisoanele, durerile în corp și durerile de cap. Dacă ați fost mușcat de o căpușă sau bănuiți că aveți boala Lyme, mergeți la medic pentru un tratament cu antibiotic. Conform studiilor, o doză unică de 200 miligrame de doxiciclină, administrată într-un interval de 3 zile de la înlăturarea căpușei, reduce cu 87% riscul îmbolnăvirii grave. Acest tratament previne infectarea, însă unii specialiști recomandă tratamentul pe termen lung chiar dacă infecția este detectată din timp, pentru orice eventualitate.

 

Ce să faceți dacă găsiți o căpușă

Îndepărtați căpușa folosind o pensetă cu vârf ascuțit. Apucați căpușa cu penseta, cât mai aproape de piele, lângă capul sau gura ei, apoi trageți drept în sus – nu răsuciți penseta. Nu striviți căpușa, nu dați cu vaselină pe ea, nu o atingeți cu un chibrit sau o țigară aprinsă, nu turnați pe ea kerosen sau lac de unghii. Puneți-o într-un borcan cu capac și luați-o cu dvs. la doctor.

Sursa: Reader’s Digest – “O viață fără boli”

 

Vote it up
278
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza