Protejati-va de gripa!

Desi pare greu de crezut, gripa ucide, anual, zeci de mii de oameni (majoritatea varstnici)
 

Urmatoarele strategii va ajuta sa va protejati de epidemiile de gripa locale, dar si de cele din alte parti ale lumii. Ce e de facut:

Vaccinati-va. Eficacitatea vaccinurilor antigripale variaza de la un an la altul, oferind un grad de protectie intre 40 si 90% fata de tulpinile virale predominante in anul respectiv. Insa o protectie de 40% este mai buna decat niciun fel de protectie. Daca un virus gripal sufera brusc o mutatie si apare o pandemie, vaccinul antigripal va va proteja intr-o oarecare masura. Daca aveti cel putin 65 de ani, nu e rau sa faceti si un vaccin impotriva pneumoniei.

Faceti-va din nou vaccinul antitetanos. Vaccinul trebuie efectuat o data la 10 ani. N-ar fi bine ca in organismul dvs. sa patrunda si bacteria tetanosului, cat timp sistemul dvs. imunitar este ocupat cu virusul gripal.

Spalati si stergeti. Virusurile gripale nu sunt asemenea unor insecte inaripate, care zboara din nasul dvs. catre nasul altuia. De obicei se raspandesc de la mana la gura: cineva duce mana la gura cand tuseste, iar virusul ajunge pe mana cu care apoi persoana respectiva apuca telefonul. Peste o ora, dvs. puneti mana pe telefon, virusul ajunge pe mainile dvs., va frecati la ochi – si gata, v-ati infectat. In timpul epidemiilor de gripa, spalati-va pe maini cat mai des si stergeti suprafetele cu o solutie pe baza de alcool.

Tineti-va mainile in buzunare. Specialistii in boli infectioase folosesc o metoda de salut aparte, cand sunt pe teren sa investigheze o epidemie. In loc sa dea mana – lucru periculos, fiindca mainile pot fi purtatoare de virusuri provenite dintr-un stranut sau din contactul cu suprafete contaminate – isi ating coatele. Sau, multumiti-va sa inclinati usor capul si sa zambiti.

Vote it up
20
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza