Primul medicament care previne SIDA

Cu o pilula pe zi, riscul de infectare scade cu pana la 73%
 
Autoritatile americane au facut primul pas in preventia SIDA, dupa ce au dat unda verde unui medicament prin care este prevenita infectarea cu HIV. Studiile au aratat ca Truvada reduce riscul de infectare cu pana la 73%, noteaza BBC. Truvada poate fi administrat de cei care sunt expusi la infectie si de oricine ar putea intretine relatii sexuale cu un partener infectat cu HIV, a precizat Food and Drug Administration, autoritatea care reglementeaza piata de medicamente din SUA.
Insa o parte din cei care lucreaza in sistemul sanitar american si grupuri de activisti din comunitatea HIV s-au opus acestei aprobari pentru pilula care se ia o data pe zi. Acestia sunt ingrijorati ca disponibilitatea medicamentului ar putea crea un fals sentiment de siguranta si oamenii isi vor asuma mai multe riscuri.
Exista si temerea potivit careia s-ar putea dezvolta o tulpina rezistenta la medicament.
Intr-un comunicat, FDA precizeaza ca medicamentul ar trebui utilizat ca parte al unui “plan mai larg de preventie HIV”, care include folosirea prezervativului si testarea regulata.
Truvada este creat de Gilead Sciences, companie din California. FDA a precizat ca poate fi luat de cei care au HIV impreuna cu medicamentele antiretrovirale deja existente.
Truvada, luat zilnic, este destinat “utilizarii in scop profilactic inainte de un contact sexual cu un partener avand virusul HIV (virusul imunodeficientei umane), in combinatie cu practici sexuale sigure, cum ar fi utilizarea prezervativului si de alte masuri de prevenire – screening periodic si tratarea altor boli venerice – pentru a preveni transmiterea HIV la adulti supusi unui risc ridicat de imbolnavire”, a mai spus agentia.
“Truvada nu poate inlocui practicile sexuale sigure”, a insistat FDA in comunicat.
Studiile din 2010 au aratat ca Truvada a redus riscul de HIV la barbatii sanatosi homosexuali, precum si in randul partenerilor heterosexuali sanatosi ai celor HIV-pozitivi, cu 44% – 73%.
Truvada este aprobat si in Marea Britanie, insa pentru tratament, nu pentru preventie.
Vote it up
137
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza