Primeste si daruieste cu gratie

Ce daruri facem si cui? Cum ne salutam de sarbatori? Cum lansam o invitatie? Specialistii in eticheta ne raspund
 
<p>Ii luam cadou sefului? Letitia Baldrige, autoarea americana a unui volum de eticheta contemporana, spune: „Nu vrei sa pari ca unul care-si perie seful. Asa ca da-i numai o felicitare". Sue Fox, alta autoare a unei carti similare, spune ca nu e nevoie sa-i faci un cadou nici daca primesti un dar de la el.

Primesti cadou de la un prieten

Tu, insa, dar nu i-ai cumparat nimic. Rezista impulsului de a-i face, la randul tau, un cadou. Cauta in oras o felicitare cu mesajul "Multumesc!" si da-i-o, in stilul britanic. Sau scrie-i un bilet de multumire, spune tot Letitia Baldrige. Ea explica: "Altfel, se va intelege ca ii faci un dar fiindca te simtiti vinovat". Ii veti da altadata un buchet de flori, o cutie cu bomboane de ciocolata sau prajituri de casa - eventual facute chiar de tine.

Copiii nerecunoscatori

Unii copii mai izbucnesc: "Nu-mi place!" Astfel, apare o situatie stanjenitoare. Umoristul Malcolm Kushner spune: "Umorul face minuni cand vrei sa nu te enervezi“. Daca tu i-ai oferit cadoul, raspundeti-i copilului: "Nici mie nu-mi placea. De aceea ti l-am dat tie!". Daca esti parinte, poti aplana situatia stanjenitoare cu o alta gluma: "Asa stie el sa multumeasca". Mai tarziu, invata-l pe cel mic ca e important sa fii politicos si sa multumesti pentru gestul celuilalt.

Urari catre necunoscuti

Chiar daca esti de alta religie sau nu esti o persoana prea religioasa, e nepoliticos sa nu raspunzi la o urare cu ocazia unei sarabatori religioase, spune Baldrige. Pe de alta parte, daca cineva iti raspunde la urarea "Craciun fericit!" pe un ton mai morocanos, nu te supara, ci lasa-l in pace. O avea motivele sale!

Invitatii prin e-mail

Iti poti invita prietenii la tine de Revelion prin e-mail, dar metoda nu se potriveste pentru o petrecere mai pretentioasa, spune Fox. Daca ai dubii cu privire la modul cel mai potrivit de a trimite invitatiile, poti, totusi, opta pentru e-mail.</p>

Vote it up
309
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza