Preveniți acutizarea bolii de plămâni

Sfaturi pentru a ameliora bolile de plămâni
 

Dacă ați fost diagnosticat cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), următoarele strategii vă ajută să preveniți perioadele de criză ale bolii, care pot să necesite spitalizare și să agraveze leziunile pulmonare.

•    Faceți-vă în fiecare an vaccinul antigripal. Infecțiile virale și bacteriene pot agrava problemele de respirație. Acest vaccin reduce cu până la 81% riscul de gripă în cazul persoanelor cu BPOC.

•    Faceți-vă cel puțin o dată un vaccin împotriva pneumoniei. BPOC mărește riscul formelor fatale de pneumonie.

•    Folosiți un mucolitic fără rețetă. Mucoliticele subțiază mucusul și favorizează expectorarea lui. Pot reduce cu 20% riscul de acutizare a BPOC.

•    Folosiți un inhalator cu unul sau două medicamente. Un bronhodilatator cu acțiune prelungită sau un corticosteroid administrat prin inhalare poate reduce cu 20% riscul crizelor, iar combinația lor reduce riscul cu 25%.

•    Adoptați un program de exerciții fizice cu dificultate crescândă. Vorbiți cu medicul sau interesați-vă de un program de reabilitare pulmonară. O jumătate de oră de exerciții, efectuate aproape în fiecare zi, reduce considerabil dificultățile de respirație.

 

Vote it up
95
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza