Prepara si tu chakchouka

Aceasta tocana populara in zona Mediteranei se face, in general, din rosii si oua fierte fara coaja, direct in amestec
 
<p>Timp de preparare si gatit: 30 de minute
Portii: 2

Ingrediente

1 lingura ulei de masline extravirgin
1 ceapa mica tocata mare
2 catei de usturoi zdrobiti
1 ardei gras rosu fara seminte taiat felii subtiri
1 ardei gras verde fara seminte taiat felii subtiri
400 g rosii mari coapte tocate mare
2 linguri pasta de rosii
1/4 lingurita ardei iuti zdrobiti (optional)
1 lingurita chimion macinat
putin zahar
4 oua
sare
fire de patrunjel proaspat pentru ornat

Preparare

Se incinge uleiul intr-o tigaie adanca, cu fundul gros. Se adauga ceapa, usturoiul, ardeii rosu si verde si se prajesc incet 5 minute sau pana se moaie.
Se adauga rosiile, pasta de rosii, ardeiul iute, daca se foloseste, chimionul, zaharul si sare dupa gust. Se acopera si se fierb la foc mic circa 5 minute sau pana cand amestecul este gros si bine combinat.
Cu dosul unei linguri de lemn se fac 4 gropi in amestecul de legume, apoi se sparge un ou in fiecare. Se acopera din nou tigaia si se fierb la foc mic 6–8 minute sau pana se coaguleaza ouale.
Se servesc imediat, direct din tigaie, ornand fiecare farfurie cu fire de patrunjel.

Cateva idei
• In amestecul de legume se adauga 55 g de masline negre fara samburi sau rosii uscate la soare tocate.
• In loc de ardei iute, se adauga 1 lingurita de sos harissa sau dupa gust.
• Pentru a prepara o omleta tip chakchouka, dupa ce se sparg ouale in legume, se amesteca usor albusurile si galbenusurile.
• Pentru chakchouka cu vinete si ciuperci, se inlocuiesc ardeii grasi rosu si verde cu 1 vanata, taiata bucati mici. In etapa 2, in loc de rosii proaspete se foloseste o conserva de rosii taiate, circa 400 g, cu sucul lor si se adauga 170 g de ciuperci champignon sau ciuperci castanii tocate. Nu se mai pun ardei iute si chimion, in schimb se aromeaza cu 1 lingurita de seminte de fenicul sau de chimen. Se acopera si se fierb incet 15 minute inainte de a sparge ouale in amestec.

Avantaje
• Ouale sunt o sursa utila de vitamina A, dar ca un galbenus mai inchis la culoare ar avea un continut mai mare din aceasta vitamina este un mit. Culoarea e data de pigmentii care se gasesc in iarba si in alte alimente pe care le mananca gainile.
• Rosiile sunt bogate in antioxidanti – vitamina C, beta-caroten si licopen –, care ajuta la protejarea celulelor corpului contra radicalilor liberi.
• Pielea cerata natural a ardeilor ajuta la protejarea impotriva oxidarii si astfel impotriva pierderii de vitamina C pe durata depozitarii. Ca urmare, continutul de vitamina C ramane ridicat cateva saptamani dupa cules.</p>

Vote it up
167
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza