Premiu pentru orase accesibile

Cele mai prietenoase orase din Europa, din punctul de vedere al persoanelor cu dizabilitati, vor fi premiate 
 
<p>Comisia Europeana a deschis, luni, perioada nominalizarilor pentru a doua editie a „Access City Award”, premiul european pentru orase accesibile. Scopul acestui premiu anual este de a prezenta si de a recompensa orasele care iau masuri exemplare pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilitati la aspecte fundamentale ale vietii orasenesti.

Vor fi evidentiate initiativele cele mai reusite care permit participarea deplina la societate a persoanelor cu dizabilitati si care le asigura acestora acces egal la drepturile lor. Premiul se inscrie in eforturile mai largi ale UE de a crea o Europa fara bariere. Accesibilitatea sporita aduce oraselor beneficii economice si sociale de durata, in special in contextul imbatranirii demografice. Orasele cu cel putin 50.000 de locuitori pot trimite o nominalizare pana in 20 septembrie.

„Accesibilitatea este o piatra de temelie pentru incluziune. Accesul la infrastructura, bunuri, servicii si informatie este o preconditie pentru ca persoanele cu dizabilitati sa isi poata exercita pe deplin drepturile si sa participe in mod activ in cadrul comunitatii”, a afirmat Viviane Reding, comisarul european pentru justitie. „Dorim sa ne asiguram ca portile oraselor noastre sunt deschise pentru toata lumea. Acest premiu se acorda celor care dau dovada de angajament, ambitie si inovatie pentru ca accesibilitatea sa devina o realitate in Europa. Prin diseminarea experientelor, reusitele inregistrate de unele orase pot deveni o sursa de inspiratie si pentru alte orase din intreaga Europa.”

In UE exista aproximativ 80 de milioane de cetateni cu dizabilitati. Odata cu cresterea mediei de varsta a societatii noastre, numarul persoanelor care sufera de o dizabilitate sau al celor cu mobilitate redusa creste zi de zi. Mai mult, Europa este acum, in esenta, o societate urbana, patru europeni din cinci locuind in orase. Asigurarea accesului tuturor la transporturi, la spatiile si la serviciile publice si la tehnologie a devenit o adevarata provocare. Accesibilitatea aduce, de asemenea, beneficii economice si sociale si contribuie la caracterul durabil si incluziv al mediului urban.

Conform Conventiei Natiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, accesibilitatea este unul dintre pilonii Strategiei europene 2010-2020 pentru persoanele cu handicap, care urmareste crearea unei Europe fara bariere pentru toti cetatenii.

Eligibilitatea

Autoritatile orasenesti din toate cele 27 de state membre ale UE sunt invitate sa se inscrie inainte de 20 septembrie 2011. Orasele participante trebuie sa aiba o populatie de cel putin 50.000 de locuitori. Pentru a fi luate in considerare, initiativele trebuie sa fi fost implementate in ultimii cinci ani.

Procesul de selectie

Selectia se va desfasura in doua etape: o preselectie la nivel national, urmata de o etapa finala la nivel european. In etapa de competitie europeana, un juriu format din experti in domeniul accesibilitatii, inclusiv reprezentanti ai European Disability Forum, va selecta, dintre concurentii nominalizati la nivel national, patru finalisti care vor participa la ceremonia de premiere din Bruxelles. Ceremonia va coincide cu Conferinta din 1-2 decembrie 2011 privind Ziua europeana a persoanelor cu handicap. Castigatorul competitiei va fi recunoscut drept „Castigator al Access City Award 2012”.

Ca o noutate a editiei din acest an, orasele vor putea primi si mentiuni speciale pentru reusite si rezultate remarcabile in domeniul accesibilitatii. Mentiunile speciale vor fi acordate de juriul european la recomandarea juriilor nationale.

Criterii de acordare a premiului

Accesibilitatea trebuie implementata intr-o maniera coerenta si sistematica in domeniul bunurilor, al serviciilor si al infrastructurii. Prin urmare, initiativele vor fi evaluate din punctul de vedere al abordarii lor integrate in patru domenii-cheie: mediul intravilan si spatiile publice; transporturile si infrastructura aferenta; informarea si comunicarea, inclusiv tehnologiile noi (TIC); facilitatile si serviciile publice.

Concurentii trebuie sa prezinte initiative si activitati care fac parte dintr-un cadru de politici cuprinzator, nu simple proiecte ad hoc.

Juriul va analiza in special impactul masurilor de accesibilitate asupra vietii de zi cu zi a persoanelor cu dizabilitati si a orasului in ansamblu si va cantari calitatea si caracterul durabil al rezultatelor obtinute. De asemenea, va trebui ca orasele sa demonstreze implicarea activa a persoanelor cu dizabilitati si a organizatiilor care le reprezinta in planificarea, implementarea si mentinerea politicilor orasului privind accesibilitatea.

Modalitatea de inscriere

Solicitarile de inscriere se pot trimite pana in 20 septembrie 2011, in limba engleza, franceza sau germana, folosind formularele de inscriere disponibile pe www.accesscityaward.eu.

Context

Editia inaugurala din 2010

Access City Award a fost lansat in 2010. S-au inscris atunci 66 de orase din 19 tari ale UE. Orasul castigator a fost Ávila, din Spania. Celelalte trei orase finaliste au fost Barcelona (Spania), Köln (Germania) si Turku (Finlanda).

Orasul castigator si orasele finaliste au fost sarbatorite la Bruxelles in cadrul unei ceremonii speciale organizate la conferinta din 2-3 decembrie 2010 privind Ziua europeana a persoanelor cu handicap.

Politica UE privind accesibilitatea

Strategia europeana 2010-2020 pentru persoanele cu handicap constituie cadrul general de actiune de la nivelul UE in domeniul dizabilitatii si al accesibilitatii, in completarea si in sprijinul actiunilor statelor membre. Exista prevederi concrete privind accesibilitatea in legislatia UE din domenii precum transporturile si serviciile electronice de comunicatii.

Pe langa legislatie si politica, UE mai foloseste o varietate de instrumente, cum ar fi cercetarea si standardizarea, pentru a optimiza accesibilitatea mediului intravilan, a tehnologiei informatiei si comunicatiilor, a transporturilor si a altor domenii si pentru a incuraja o piata paneuropeana a produselor si a serviciilor accesibile.

De asemenea, UE intentioneaza sa perfectioneze functionarea pietei tehnologiilor ajutatoare in beneficiul persoanelor cu dizabilitati si sprijina o abordare de tipul „proiectare pentru toti”, care sa aduca beneficii unei proportii mai mari din populatie, cum ar fi persoanele in varsta si cele cu mobilitate redusa.

Date de contact si informatii suplimentare:

- informatii despre Access City Award pe: www.accesscityaward.eu

- Strategia europeana 2010-2020 pentru persoanele cu handicap
http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/disability-strategy/index_en.htm

- Conventia Natiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilitati
http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/convention/index_en.htm </p>

Vote it up
372
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza