Pregateste-te pentru vara

Din cauza caldurilor mari poti avea probleme grave de sanatate 
<p>Care este cea mai mare amenintare pentru sanatatea noastra in secolul 21? Schimbarile climatice, spune un studiu realizat de Colegiul Universitar Londonez prezentat de revista medicala Lancet. “Deja incepem sa vedem unele efecte secundare”, spune dr. George Luber de la Centrul de control si preventie a bolilor din Anglia. Iata in continuare cateva probleme pe care le poti avea din cauza incalzirii si ce poti face sa te simti bine.

Moleseala si insolatia
Dupa ce valul de caldura din 2003 a omorat mii de oameni in intreaga Europa, cercetatorii spun ca efectul de sera pe care il provoaca emisiile de gaze poate duce la repetarea fenomenului. Expertii au avertizat deja ca 2010 ar putea fi cel mai calduros an din istorie. Deja, la nivel global, temperatura medie a ultimelor 12 luni (martie 2009-martie 2010) a fost cea mai ridicata din ultimii 130 de ani, potrivit declaratiilor oamenilor de stiinta citati de cotidianul The Times. De asemenea, Administratia Nationala pentru Oceane si Atmosfera din Statele Unite a anuntat ca luna mai a acestui an a fost cea mai calduroasa luna mai de cand se fac masuratori in acest domeniu.
Corpul nostru este primul care sufera din aceasta cauza si nici noaptea nu aduce vreo racorire.
PROTEJAZA-TE. Daca apare o pana de electricitate in timpul unui val de caldura (lucru obisnuit atunci cand toate aparatele de aer conditionat sunt pornite), e bine sa ai suficient de multa apa in casa. Daca ai ameteli sau greata (semne ale insolatiei), tamponeaza-te imediat cu un burete imbibat cu apa rece.

Mai multe stranuturi si gafaieli
Surplusul de dioxid de carbon a facut ca diverse plante sa produca mai mult polen, iar altele, care provoaca alergii. sunt in plina actvitate.
PROTEJAZ{-TE. Fa-ti un obicei din a-ti curata sinusurile in fiecare dimineata, ne spune specialistul in alergii dr. Neil Kao. Este un mod simplu de a te proteja de expunerea la polen. Poti face asta tragand pur si simplu apa pe nari in timp ce faci dus, sau poti apela la diverse produse din farmacii speciale pentru asta.

Un teren propice pentru borelioza (boala Lyme)
Maladia Lyme nu e recunoscuta ca endemica, insa raspandirea ei, atat pe glob, cat si la nivel national, este reala. In Romania exista aproximativ 8.500 de pacienti cu aceasta boala si sunt recunoscute deja anumite judete cu risc crescut, cum ar fi: Cluj, Arad, Sibiu, Neamt si Botosani. Raspunzatoare pentru aceasta boala e bacteria Borrelia Burgdorferi care se dezvolta in regiuni cu multa fauna si destul de impadurite. Lyme nu se transmite de la o persoana la alta ci numai prin muscatura capuselor.
PROTEJAZA-TE. Chiar daca in zona in care locuiesti incidenta bolii se spune ca nu e ridicata, grebleaza frecvent frunzele si creaza o bariera de maxim un metru din pietris sau bucati de lemn, intre terenurile tale si orice padure. Intreaba la o farmacie umana sau veterinara ce spray-uri exista pentru a tine capusele la distanta de piele sau haine.
Meryl Davids Landau</p>

Vote it up
201
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza