Prajituri cu nuci si curmale

Aceste prajituri merg foarte bine luate la pachet sau consumate alaturi de o cana de cafea sau de ceai, la serviciu
 
<p>Ingrediente

100 g unt
3 linguri ulei de floarea-soarelui
55 g zahar brun
3 linguri miere
1 portocala, coaja rasa
2 linguri suc de portocala
100 g curmale uscate tocate
75 g miez de nuca tocat
250 g fulgi de ovaz
30 g seminte de floarea-soarelui

Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 20 de minute
Se obtin 16 prajituri
Fiecare prajitura contine: 208 kcal, 3 g proteine, 13 g grasimi (din care 4 g grasimi saturate), 22 g carbohidrati (din care 11 g zahar), 2 g fibre

Preparare

Se incalzeste cuptorul la 180°C. Se unge cu putin ulei o forma de copt neaderen-ta, cu dimensiunile 28 x 18 x 2,5 cm, sau o forma patrata cu latura de 20 cm. Daca nu aveti o forma neaderenta, se unge cu ulei o forma de copt obisnuita si se tapeteaza cu hartie pergament.

Se pun intr-o cratita untul, uleiul, zaharul, mierea si coaja de portocala si se incing cu grija, amestecand pana ce untul s-a topit. Se ia cratita de pe foc si se adauga, amestecand, curmalele si miezul de nuca. Se incorporeaza apoi fulgii de ovaz si se amesteca pentru a obtine o mixtura omogena.

Se toarna mixtura in forma pregatita, presand-o ca sa se aseze intr-un strat uniform. Se presara cu seminte de floarea-soarelui si se preseaza ca sa fie bine fixate pe suprafata mixturii.

Se coace prajitura 20 de minute, pana cand se rumeneste la margini. Se scoate tava din cuptor si se lasa putin sa se raceasca in forma, dupa care se traseaza, cu un cutit ascutit, conturul a 16 bucati egale.

Inainte de a taia bucatile dupa conturul trasat, se lasa prajitura sa se raceasca complet, tot in forma de copt. Prajiturile pot fi pastrate timp de 1 saptamana intr-un container inchis ermetic.

Avantaje
• Ovazul este o excelenta sursa de fibre solubile care reduc nivelul de colesterol din sange.
• Pana la 95% din aportul de calorii al curmalelor provine din zaharuri naturale. Datorita continutului de fibre (de la curmale si ovaz) din aceasta reteta, organismul poate mentine la nivel constant cantitatea de glucoza eliberata in sange, avand ca rezultat o crestere usoara si constanta a nivelului de zahar, necesara asigurarii energiei pe termen lung, in loc de o crestere brusca care duce la o eliberare rapida a energiei, pe termen scurt, urmata apoi de o cadere energetica.
• Semintele de floarea-soarelui sunt o sursa bogata de vitamina E, si una folositoare de vitamina B1, niacina si zinc.

Cateva idei
• Presarati seminte de dovleac in locul celor de floarea-soarelui.
• Pe langa curmale si nuci, la aceasta reteta puteti adauga si alte tipuri de fructe uscate, cum sunt afinele si stafidele, sau puteti folosi 2 linguri de carne tocata de buna calitate.
• Inlocuiti 30 g din zaharul brun cu miez de nuca de cocos deshidratat.
• Pentru a prepara prajituri cu caise si alune, inlocuiti curmalele cu 100 g caise uscate si nucile cu 75 g alune prajite.
• Ca sa preparati prajituri cu musli si ghimbir, preparati mixtura ca in reteta principala, dar folositi doar 2 linguri de miere si inlocuiti coaja rasa si sucul de portocala cu 2 linguri de suc de mere, 2 bucati conservate de tulpina de ghimbir tocate si 1 lingura de sirop de ghimbir din borcan. Adaugati 340 g de müsli fara zahar, dar cu fructe uscate si nuci. Presarati prajitura cu fulgi de migdale inainte de a o coace.</p>

Vote it up
153
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza