Prajitura Padurea Neagra

Acest desert aproape ca nu contine grasimi, caci se bazeaza pe albusuri batute cu faina, zahar si praf de cacao
 
<p>
Portii 6
Timp de preparare: 15 minute, plus racirea
Timp de gatit: 20–25 de minute

Ingrediente:

45 g faina
5 linguri praf de cacao
100 g zahar tos
un pic de sare
5 albusuri de oua mari
1 lingurita extract de vanilie
340 g cirese negre curatate de samburi si taiate in jumatate
1 lingura zahar pudra

Pentru servit (optional):
3 linguri fromage frais
1 lingura dulceata de cirese
1–2 linguri kirsch sau rom (optional)

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180°C. Se captuseste fundul unei forme rotunde, de 23 cm diametru, cu hartie de copt.
Se cern intr-un castron faina, cacaoa, jumatate din zahar si sarea.

In alt castron mare, perfect curat, se bat albusurile de ou pana se fac spuma. Se continua batutul pana ce albusurile se intaresc si fac „varfuri“. Se adauga restul de zahar, cate 1 lingura odata, si extractul de vanilie, continuand batutul pana ce spuma este lucioasa, omogena si ferma.
Se presara mixtura de faina si cacao peste albusuri si se incorporeaza usor, avand grija ca albusurile sa nu se dezumfle prea tare. Se toarna amestecul in forma de copt. Se niveleaza suprafata si se presara in mod uniform cu cirese.
Se coace 20–25 de minute, pana cand prajitura a crescut si este ferma la atingere, dar inca moale la suprafata (o scobitoare inserata in centrul ei trebuie sa iasa curata). Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Se presara prajitura cu zahar pudra inainte de a o servi. Daca doriti sa fie servita cu un acompaniament pe baza de fromage frais, se amesteca aceasta cu dulceata de cirese si, optional, cu kirsch sau rom, dupa preferinta.

Cateva idei:

• Ciresele conservate in suc propriu, curatate de samburi si scurse, se pot uliliza in locul celor proaspete, daca acestea nu sunt disponibile.
• In loc de cirese, folositi o combinatie de fructe rosii si moi, ca zmeura si capsuni mici, sau un amestec de fructe de padure.
• Pentru o prajitura de vanilie, omiteti praful de cacao si inlocuiti-l cu aceeasi cantitate de amidon. Pentru a obtine o aroma de migdale, in loc de vanilie folositi extract de migdale.

Avantaje:

• Albusul de ou contine ceva proteine (9 g la 100 g), dar nu contine grasimile si colesterolul din galbenus.
• Praful de cacao contine mai putine grasimi decat ciocolata simpla sau cu lapte si de cinci ori mai mult fier. Acest fier nu este absorbit la fel de bine ca cel din carne, dar vitamina C din cirese va ajuta organismul sa-l absoarba.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
295
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza