Prajitura cu physalis si mere

Fructele physalis, numite si felinare chinezesti, fac putin picanta aceasta prajitura cu mere

 

<p>

Portii 6
Timp de preparare: 35 de minute
Timp de gatit: 20–25 de minute

Ingrediente:

Umplutura:

1 kg mere de desert
4 linguri afine uscate
4 linguri suc de portocale
100 g physalis, coaja cu aspect de hartie indepartata
1 lingura zahar

Topping:

125 g faina
100 g unt taiat cubulete
55 g zahar tos
50 g fulgi de ovaz
50 g alune sau nuci tocate
coaja rasa de la 1 portocala

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 200°C.
Se descojesc merele, se taie felii groase si se indeparteaza cotorul. Se pun intr-o cratita impreuna cu afinele si cu sucul de portocala. Se acopera cratita si se gatesc 10 minute la foc mic sau pana cand merele incep sa se inmoaie si sa lase suc.

Se adauga fructele physalis intregi si zaharul si se amesteca. Se transfera umplutura de fructe intr-un vas termorezistent adanc, de circa 1,5 litri.

Se amesteca intr-un castron faina cu cubuletele de unt, pana ce mixtura capata aspectul de firimituri de paine. Se adauga zaharul, ovazul, alunele sau nucile si coaja de portocala; se adauga apoi 1 lingura de apa si se amesteca pentru a obtine o mixtura neomogena, sfaramicioasa. Se intinde topping-ul cu grija, in strat egal, peste fructe. Nu se preseaza.

Se coace 20–25 de minute sau pana ce topping-ul se face brun-auriu iar sucul fructelor bolboroseste la marginile prajiturii. Se serveste fierbinte, eventual cu frisca.

Cateva idei:

• Inlocuiti fructele physalis cu 100 g rubarba tocata. Daca doriti, adaugati si o mana de capsuni.
• In topping-ul sfaramicios pot fi adaugate si 2 linguri miez de nuca de cocos, deshidratat.
• Folositi alte fructe uscate in loc de afine – merisoarele, stafidele, stafidele sultanine si coacazele sunt la fel de bune.

Avantaje:

• Ovazul este o excelenta sursa de fibre solubile care ajuta la incetinirea absorbtiei de carbohidrati (in special a glucozei) in sange, ceea ce duce la cresteri si scaderi lente ale nivelului de zahar din sange.
• Fructele physalis contin beta-caroten si vitamina C, precum si potasiu.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
100
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza