Prajitura cu inghetata

Serveste-le musafirilor o prajitura dupa o veche reteta ruseasca dezvaluita de bucatarul Kremlinului

 

<p>

Celebrul bucatar sef moscovit Victor Belyaev le-a impartasit cititorilor Reader's Digest aceasta reteta pe nedrept uitata, care dateaza din secolul 18. Cu multe ocazii, de-a lungul celor 30 de ani petrecuti in bucataria de la Kremlin, i-a uimit cu acest desert pe invitatii alesi ai liderilor sovietici si rusi. De fiecare data a facut senzatie, spune Belyaev.

Ne-a spus si o poveste legata de acest desert. Acum suna amuzant, dar credeti-ma, in momentul acela nu imi ardea de ras! Pregateam o cina oficiala in onoarea lui Fidel Castro, care era gazduit la rezidenta  Leninskiy Gory in vizita sa la Moscova. Stiam ca  lui Castro ii placea inghetata, asa ca ce ne-am gandit: de ce nu i-am face o prajitura cu inghetata?

Am copt biscuitii, i-am acoperit cu inghetata, am turnat coniac fierbinte deasupra si i-am facut semn unui chelner sa stinga luminile in salonul in care se servea masa. Cand s-au stins luminile, am incercat sa aprindem coniacul, dar acesta nu ardea. Ne-am intors repede in bucatarie, am dechis o alta sticla de coniac si am facut o a doua incercare. Esec din nou.

Intre timp, Castro statea la masa zambind, intrebandu-se de ce oare era lumina stinsa. Dupa cum am aflat mai tarziu, tot lotul de coniac avea mai putin de 40% alcool. Din fericire, mai aveam biscuiti si inghetata. I-am scos din bucatarie pe ofiterii de securitate care incercau sa afle ce se intampla, am luat o sticla de alcool de 100% pe care o tineam pentru diferite scopuri in bucatarie, am incalzit un pic intr-un vas si am turnat peste prajitura.

Imediat ce s-a stins lumina, am intrat in salon pentru a treia oara, am aprins prajitura, care a fost invaluita imediat de flacari. Castro statea acolo si aplauda incantat ca un copil.
 
Ingrediente:

20 de oua
200 de grame de zahar sau dupa gust
1 kg de faina
2 linguri de ulei vegetal
o cutie de inghetata de vanilie (fiecare cupa trebuie sa cantareasca in jur de 70 de grame)
100 ml de coniac
 
Mod de preparare:

1. Coace doua foi subtiri de biscuit. Pentru aceasta, amesteca 10 oua cu zahar, apoi pune incet faina, ametecand continuu. Coca trebuie sa aiba o consistenta potrivita. Imparte coca in doua. Pune hartie de copt intr-o tava de cuptor si unge-o cu ulei. Intinde coca pe hartie.

2. Repeta pasii pentru a doua foaie si coace-le  timp de 5-7 minute intr-un cuptor preincalzit la 160C. Dupa coacere, taie marginile celor doua foi pentru a fi egale.
Pune una dintre foi pe o tava de copt. Pune noua cupe de ingheetata si acopera apoi cu cealalta foaie.

3. Bate albusul de la 10 oua cu 70 de grame de zahar pudra pana se face o spuma tare. Pune spuma intr-un sprit cu deschidere mare. Acopera rapid foaia de biscuit , inclusiv marginile. Pune tava in cuptorul preincalzit la 250C timp de 3-4 minute, pana cand albusul se intareste si se rumeneste putin.

4. Pune prajitura pe tava pe care o servesti. Incalzeste coniacul, toarna deasupra prajiturii si aprinde. Fii atent! Stinge lumina din salon si serveste.
 
Sfat:

Pentru a scoate inghetata mai usor, baga cupa in apa fierbinte inainte.

</p>

Vote it up
134
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza