Prajitura cu branza si lamaie

Bucura-te de o prajitura in stil italian, cu aroma proaspata de lamaie, la o cana cu ceai sau ca desert
 
<p>
Portii 8
Timp de preparare: 20 de minute, plus 30 de minute muierea si 2–3 ore racirea
Timp de gatit: 35–40 de minute

Ingrediente:

45 g stafide sultanine (aurii)
3 linguri brandy
3 linguri gris
340 g branza ricotta
3 galbenusuri de oua mari
85 g zahar tos
3 linguri suc de lamaie
1 1/2 lingurita extract de vanilie
coaja rasa fin de la 2 lamai mari
Topping
2 portocale
2 satsuma
1 lamaie
4 linguri marmelada de lamaie

Preparare:

Se pun stafidele intr-un castronel, se adauga brandy-ul si se lasa la muiat cel putin 30 de minute sau pana ce majoritatea lichidului a fost absorbita.

Se incalzeste cuptorul la 180°C. Se captuseste cu hartie pergament, unsa cu putin unt, fundul unei forme de copt cu fund detasabil, neaderenta, de 20 cm dia-metru. Se ung cu putin unt si marginile formei. Se presara 1 lingura gris in forma, se intoarce si se inclina ca sa acopere uniform fundul si lateralele, apoi se scutura excesul de gris. Se pune forma deoparte.
Se pune branza ricotta intr-o sita fina si se paseaza intr-un castron. Se incorporeaza galbenusurile de ou, zaharul, sucul de lamaie, extractul de vanilie si restul de gris. Se adauga coaja rasa de lamaie si stafidele impreuna cu brandy-ul.
Se toarna mixtura in forma pregatita si se netezeste la suprafata. Se coace 35–40 de minute sau pana cand suprafata este rumenita, iar marginile se desprind de forma. Se lasa sa se raceasca in cuptorul stins 2–3 ore, cu usa intredeschisa.
Pentru topping, se descojesc portocalele, satsumele si lamaia, indepartand membrana alba, apoi se taie feliutele printre membrane. Se incalzeste marmelada foarte incet, intr-o craticioara, pana se topeste.
Se scoate cu grija blatul din forma si se pune pe un platou. Se unge cu o parte din marmelada topita. Se aranjeaza deasupra feliutele de citrice si se glazureaza cu restul de marmelada. Se lasa marmelada sa se intareasca inainte de a servi prajitura.

Cateva idei:

• Inlocuiti stafidele sultanine cu caise uscate tocate marunt sau visine.
• Pentru o aroma de amestec de citrice, adaugati coaja rasa de la portocale si lamaie, si muiati stafidele in suc de portocala. Inlocuiti sucul de lamaie cu suc de portocala.
• Un topping alternativ poate include jumatati de capsuni, afine sau zmeura.

Avantaje:

• Multe prajituri cu branza includ nuci sau alune, macinate fin pentru a lega ingredientele. In aceasta reteta, ele au fost inlocuite cu gris, care este grau durum macinat fin, scapand de grasimile pe care le-ar fi adus nucile si alunele.
• Topping-ul de fructe proaspete contine multa vitamina C.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
100
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza