Prăjitură cu ciocolată

Piureul dulce din prune uscate îi dau o textură și un gust irezistibile
 

Ingrediente pentru o tavă pătrată (cu latura de 23 cm), cca 16 porții

125 g prune uscate, fără sâmburi

100 ml suc de prune sau de struguri

125 g unt, tăiat cubulețe

150 g ciocolată amăruie cu 70% cacao, tăiată în bucăți mari

500 g zahăr tos

450 g făină albă

1 linguriță praf de copt

75 g pudră de cacao

1 ou întreg plus 2 albușuri, bătute ușor

zahăr pudră sau pudră de cacao, cernut (pentru decorare)

 

1. Se încălzește cuptorul la 160°C (gaze 1). Se pune hârtie pentru copt pe fundul unei tăvi pătrate. 2. Se face un piure din prune folosind un mixer, adăugând 1 lingură de apă fierbinte pentru ca acestea să se înmoaie. Se toarnă piureul într-un castron mare, termorezistent. Se amestecă sucul, untul, ciocolata, zahărul și 250 g de apă fierbinte. Se pune restul de apă clocotită într-o cratiță, la foc mic, ca să fiarbă încet; puneți castronul deasupra, așa încât apa să nu atingă fundul castronului.

3. Se amestecă încontinuu compo­ziția până când se topește ciocolata și se formează un sos moale. Se ia castronul de pe cratiță și se lasă compoziția să se răcească 2-3 minute, până ajunge călduță.

4. Se pun făina, praful de copt și pudra de cacao într-un castron mare și se formează o adâncitură în mijloc. Se toarnă în ea crema de ciocolată, apoi oul întreg și albușurile, și se bat până când compoziția nu se mai lipește de tel.

5. Se toarnă amestecul în tava pregătită și se nivelează suprafața. Se coace 1 oră și 15 minute, sau până când aluatul încercat cu o scobitoare nu se mai lipește. 6. Se lasă prăjitura în tava pusă pe un grătar de sârmă, timp de 15 minute, apoi se răstoarnă direct pe grătarul de sârmă, pentru a se răci complet. Se presară zahăr pudră sau pudră de cacao deasupra.

Vote it up
90
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza