Prăjitură cu brânză

O prăjitură de casă tradițională, cu brânză de vaci și stafide
 

Ingrediente pentru o formă rotundă (diametru 26 cm), circa 12 bucăți

Pentru aluat:

250 g făină, plus un pic de făină pentru formă

sare

4 linguri de apă sau lapte

30 g drojdie

50 g de zahăr

50 g unt la temperatura camerei, plus încă puțin pentru uns tava

1 ou

Pentru topping:

1 lămâie

1 ou

750 g brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsime

4 linguri de frișcă

150 g smântână

50 g griș fin sau amidon de porumb

200 g zahăr

100 g stafide spălate

 

1. Se pune făina cu 1 vârf de cuțit de sare într-un castron și se face o adâncitură în mijloc.

2. Se încălzesc într-o cratiță mică 3 linguri de apă sau lapte și 1 linguriță de zahăr. Se adaugă drojdia sfărâmată și se dizolvă prin agitare. Se toarnă amestecul de drojdie în castron și se acoperă cu făină. Se ține la cald acoperit aproximativ 20 de minute, până când crapă suprafața făinii. Se adaugă apoi untul, oul, zahărul rămas și 1 lingură de apă sau lapte.

3. Se frământă puternic aluatul până când se desprinde de castron și se lasă să se odihnească, într-un loc cald, acoperit, 1-2 ore.

4. Se unge forma cu grăsime și se presară cu puțină făină sau se tapetează cu hârtie de copt. Se întinde aluatul și se așază pe fundul și marginea formei. Se mai lasă să dospească aproximativ 20 de minute.

5. Între timp se spală lămâia pentru topping, se usucă și se rade jumătate de coajă. Se separară oul. Se scurge bine brânza de vaci. Se încălzește cuptorul la 190°C (gaze 3).

6. Se amestecă într-un bol cu mixerul la viteză mică brânza de vaci, frișca, smântâna, grișul sau amidonul de porumb, zahărul, gălbenușul, coaja de lămâie și stafidele. Se bate albușul spumă și se adaugă la compoziție.

7. Se toarnă amestecul de brânză peste aluatul din formă și se coace timp de aproximativ 40 de minute până când tortul se rumenește. Dacă se rumenește prea repede, se acoperă suprafața cu o folie de aluminiu. După ce s-a copt, se mai lasă în cuptor 15 minute, apoi se scoate cu grijă din formă și se lasă să se răcească.

Vote it up
153
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza