Povesti antice cu fantome

Se spune ca in fiecare noapte, intr-o vila din Atena (Gre­cia), aparea fantoma unui batran epuizat
 

Povestile cu fantome sunt probabil la fel de vechi precum omenirea, iar grecii si romanii au avut destul de multe astfel de povesti. Pliniu cel Tanar, scriitor de la inceputul secolului I d. Cr., isi aminteste de o fantoma con­temporana lui.

Se spune ca in fiecare noapte, intr-o vila din Atena (Gre­cia), aparea fantoma unui batran epuizat, carand dupa el lanturi de fier. Ocupantii casei au parasit locul si nimeni nu indraznea sa cumpere sau sa locuiasca acolo. Apoi filozoful Athenodor a inchiriat casa. Insa cu Athenodor – candva tutorele tana­rului Augustus, care a devenit mai tarziu im­paratul Romei — nu puteai sa te joci. Trimitandu-si servitorii departe, el a aprins o lampa si s-a asezat sa scrie. In mijlocul noptii, zanganitul a inceput sa se auda din nou, dar Athenodor l-a ignorat.

Apoi fantoma a aparut in usa, insa filozoful i-a facut semn sa astepte. Nerabdatoare, fan­to­ma a inaintat si a inceput sa-si zan­ganeasca lanturile deasupra capului lui. Athenodor a urmat fantoma afara si, cand aceasta a dispa­rut intr-un anumit loc din curte, a marcat locul cu frunze. A doua zi, el a chemat magis­tratii din oras pen­tru a sapa o groapa in locul pe care il marcase; aici au descoperit scheletul unui barbat in lanturi. Dupa ce ramasitele au fost inmorman­tate cum se cuvine, fantoma nu a mai aparut.

Campurile de lupta si locurile unde s-au purtat razboaie antice sunt considerate locu­rile cele mai bantuite. Damascius povesteste in Vita Isidori ca, dupa o batalie mare data in afara zidurilor Romei impotriva lui Attila si a hunilor sai in 452 d.Cr., fantomele celor morti s-au luptat 3 zile si 3 nopti, inclestarea armelor lor auzindu-se din oras. Ghidul Gre­ciei al lui Pausanias afirma ca la Marathon, locul in care atenienii au respins atacul persi­lor in 490 i.Cr., zgomotele de lupta ale oame­nilor si nechezatul cailor s-au auzit timp de 500 de ani dupa ce batalia s-a incheiat.

Insa cea mai bantuita dintre toate, conform cartii Heroicus, scrisa de Filostrat, era campia din afara Troiei, unde se crede ca fanto­mele eroilor din Razboiul Troian (1200 i.Cr.) au fost auzite timp de 1.000 de ani. Aparitiile lor erau interpretate si ca prevestiri. Apa­ri­tiile acoperite de praf prevedeau seceta; spectre­le acoperite de transpiratie prevedeau ploi; si cand fantomele erau acoperite de san­ge, urma sa vina ciuma. Aceste fantome nu trebuiau in­sul­tate. Fantoma lui Hector a inecat un baiat pentru ca s-a purtat urat cu el. Fantoma lui Ahile cel iute de picior, uciga­sul lui Hector, a aparut intr-un vartej de vant pe campul de lupta. Insa Maximus din Tyr scria in Disertatii ca Ahile si-a petrecut viata de apoi cu Elena din Troia pe Insula Alba (azi Insula ±erpilor) din Marea Neagra, undeva la gurile Dunarii. Zgomote de razboi erau auzite in timpul nop­tii, iar marinarii care au trecut prin zona au povestit despre un tanar cu parul lung si cu armura aurie, dansand un dans razboinic pe mal.

Imparatii romani, mai ales cei care au avut parte de o moarte violenta, apareau ca fan­tome. In Vietile cezarilor, Suetoniu scria ca de cateva ori dupa asasinarea lui Caligula, in 41 d.Cr., acesta a aparut in Gra­dinile Lamian din Roma, unde fusese ingropat in graba. Fantoma a incetat sa bantuie atunci cand surorile sale l-au ingropat din nou, res­pec­tand ceremoniile. Se spune ca imparatul Nero umbla prin oras la sfarsitul anului 1099 d.Cr., la mai bine de 1 000 de ani dupa moar­tea sa. El s-a odihnit numai dupa ce a fost con­struita o biserica peste mormantul sau.

Vote it up
139
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza