Potpuriu de pepene

Rețeta combină antioxidanții din fructe cu proprietățile stimulatoare ale ghimbirului proaspăt
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

 

1/4 cană (60 ml) apă

1/2 cană (110 g) zahăr

2,5 cm bucată de ghimbir proaspăt, feliat subțire pe lungime

1 lămâie verde

1 kg pepeni asortați – de pildă, 1/4 cantalup, 1/4 pepene cu miez verzui și 1/4 pepene roșu

iaurt cu un conținut redus de grăsimi, pentru servit

frunze proaspete de mentă, pentru garnisit (opțional)

 

PREPARARE 10 minute, plus 30 minute răcire

 

GĂTIT 10 minute

 

FIECARE PORȚIE CONȚINE 837 kJ, 200 kcal, 2 g proteine, 1 g grasimi (< 1 g grăsimi saturate), 48 g carbohidrați (46 g zahăr), 3 g fibre, 46 mg sodiu

 

1 Combinați apa cu zahărul într-o cratiță cu fundul gros. Încingeți mixtura la foc mic, amestecând continuu, până ce se dizolvă zahărul.

2 Înglobați ghimbirul. Curățați de coajă lămâia verde, cu un cuțit econom, apoi adăugați coaja în cratiță. (Ca alternativă, folosiți un cuțit ascuțit pentru a îndepărta partea de la suprafață a cojii lămâii, evitând zona albă și amăruie, apoi feliați-o fin, înainte de a o adăuga la sirop.) Fierbeți molcom siropul 10 minute, ca să se infuzeze cu aromele de ghimbir și lămâie. Turnați-l într-un castron mare și lăsați-l la frigider 30 de minute, până ce se răcește. Scoateți felioarele de ghimbir și aruncați-le.

3 Îndepărtați semințele pepenilor. Scobiți cu o linguriță mică, gen cupa de înghețată, niște sfere din miezul de pepene. (Sau descojiți pepenii și taiați miezul în bucățele.)

4 Înglobați pepenele în siropul rece. Stoarceți deasupra lămâia verde. Amestecați cu grijă.

5 Serviți acest potpuriu cu iaurtul, presarând deasupra frunzulițe de mentă, dacă doriți.

 

SFATUL BUCĂTARULUI

Înjumătățiți cantitățile, dacă preparați doar două porții. Pentru a păstra pepenii după tăiere, acoperiți-i cu folie de plastic sau puneți-i într-un recipient închis ermetic și băgați-i în frigider. Evitați să mâncați pepene tăiat și lăsat la temperatura camerei mai mult de 2 ore.

Vote it up
200
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza