Posturile de desene, acuzate de violenta

Cartoon Network si Jetix sunt cele mai violente posturi de desene animate, sustin reprezentantii Consiliul National al Audiovizualului
 

<p>CNA a prezentat pe 10 martie studiul "Reprezentarea violentei televizuale si protectia copilului", coordonat de Ioan Dragan, directorul Centrului de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare al Universitatii Bucuresti, cu sprijinul UNICEF - Romania. La conferinta au participat si Eugen Crai, directorul de programe din cadrul Biroului regional UNICEF din Romania, si deputatul Cristina Ancuta Pocora.

Proiectul analizeaza, prin metoda analizei de continut si a analizei semio-discursive, continuturile violente din programele a 11 posturi TV, timp de o saptamana (5 - 11 ianuarie 2009). Au fost analizate 348 de ore si 15 de minute de programe. Tipurile de violenta avute in vedere au fost: violenta reala/ violenta fictionala, violenta fizica, verbala, psihologica, economica, sexuala si sociala.

In ceea ce priveste posturile pentru copii, in cadrul studiului au fost cercetate Cartoon Network, Jetix si Minimax, timp de o saptamana, cate patru ore pe zi.

Pe intreaga perioada monitorizata, s-au inregistrat 2.005 acte de violenta in desenele animate de pe cele trei canale. Media pe fiecare canal a fost de 668 acte de violenta, cel mai violent canal, din punct de vedere al frecventei "pure", fiind Jetix-ul, cu 852 de acte, urmat de Cartoon Network (815 acte) si de Minimax, cu 338 acte.

In functie de frecventa medie per emisiune, tot Jetix a fost pe primul loc - cu 14 scene de violenta, in medie, pe emisiune, in timp ce pe Cartoon Network au fost 9 scene, iar pe Minimax - 6 scene. De asemenea, potrivit studiului, in timp ce pe canalele Cartoon Network si Jetix nu a existat nicio emisiune fara cel putin un act de violenta, pe canalul Minimax au existat astfel de emisiuni.
Potrivit studiului, Jetix a avut cele mai multe scene de violenta pe ora, respectiv 37, fiind urmat de Cartoon Network, cu 31 de acte, si de Minimax, cu 20 de acte. Cu alte cuvinte, un copil care se uita la desene animate, pe toate cele trei canale in mod relativ egal, are "sansa" sa vada la fiecare doua minute de emisiune un act de violenta, potrivit studiului.

Pe de alta parte, Cartoon Network este canalul de desene animate care are scenele de violenta cele mai lungi, pe acest canal fiind si cea mai mare durata medie a unui act violent (15 secunde) si cele mai lungi scene de violenta (cele de 300 de secunde). In schimb, pe Jetix, durata unui act de violenta este de 11 secunde, iar pe Minimax - 10 secunde.

In functie de ponderea violentei (frecventa si durata violentei) in cadrul unei emisiuni, cel mai violent canal este tot Cartoon Network, in cadrul caruia, 13,3% din durata unei emisiuni medii este ocupata de violenta. In schimb, ponderea violentei in cadrul unei emisiuni Jetix a fost de 11,5%, iar in cadrul unei emisiuni Minimax - 5,4%.

La nivel general, in cazul posturilor de desene animate, predomina violenta de tip fizic, in 52% dintre cazuri (1.057 de acte). Violenta verbala este pe locul al doilea (29% dintre cazuri), fiind urmata de violenta psihologica (13%), cea economica (4%) si sociala (2%).

La Jetix si Cartoon Network, cea mai frecventa forma de violenta este cea fizica, cu 59,5% si 53,6%, in timp ce pe Minimax cea mai frecventa forma de violenta este cea verbala, cu 39,3% dintre acte, urmata de cea fizica - 33,4%. Cea mai frecventa forma de violenta fizica este, in cazul posturilor de desene animate, bataia, cu 227 cazuri, urmata de agresari/ ciocniri (218) si raniri cu obiecte contondente (13%).

Potrivit lui Rasvan Popescu, presedintele CNA, problemele s-au mai rezolvat in privinta canalului Jetix, care pe 19 septembrie 2009, s-a transformat in Disney Channel. In cazul programelor Disney, Rasvan Popescu a precizat ca a sesizat o imbunatatire a calitatii programelor de desene animate, care nu mai sunt la fel de violente.

Pe de alta parte, Rasvan Popescu a atras atentia ca posturile Cartoon Network, Minimax si Disney Channel nu se afla sub jurisdictia CNA. "Sunt canale licentiate in Uniunea Europeana, nu sunt posturi pe care noi le putem sanctiona, amenda. Este o procedura internationala, care prevede ca trebuie sa notifici de doua ori intr-un an postul respectiv, apoi se poate apela si la Comisia Europeana", a spus Popescu.

El a mai spus ca, in cazul programelor de desene animate difuzate de posturile TV licentiate in Romania, nu au fost constatate probleme legate de violenta din programe.

In schimb, Ioan Dragan, coordonatorul studiului, a precizat ca programele de desene animate, destinate in special copiilor, contin o cantitate de 6-7 ori mai mare de scene de violenta decat alte programe monitorizate.

El a vorbit si despre efectele grave pe care le poate produce violenta din programele TV asupra dezvoltarii copiilor. Potrivit studiului, desi "efectul social al violentei televizate este un subiect controversat, dovezile stiintifice din ultimele decenii contureaza trei efecte principale asupra comportamentului indivizilor", respectiv "cresterea agresivitatii", "desensibilizare si nepasare" si "frica".

Pe de alta parte, Gordana Duspara Moriarty, Vice President CEE si Benelux al companiei Turner, care detine Cartoon Network, prezenta, pe 23 februarie, la Bucuresti, a declarat pentru MEDIAFAX ca programele difuzate de Cartoon Network in Romania nu sunt violente. Ea a facut aceasta afirmatie in replica la o dezbatere care a avut loc in Camera Deputatilor, in data de 2 februarie, cand deputatul PNL Cristina Pocora le-a spus deputatilor ca le va vorbi "despre desene animate", invocand violenta brutala a desenelor animate difuzate de televiziunile din Romania.

"Noi functionam sub licenta Ofcom (organismul de reglementare in audiovizual din Marea Britanie, n.r.). Eu, personal, nu cred ca programele noastre de desene animate sunt violente. Spunand ca desenele noastre sunt violente inseamna ca, de fapt, acuzi Ofcom ca permite desenele animate violente", a declarat pentru MEDIAFAX Gordana Duspara Moriarty.

Ea a precizat ca, in general, programele de desene animate care se difuzeaza in Romania pe Cartoon Network sunt difuzate si in alte tari in care aceasta televiziune pentru copii emite programe. "Programele de desene animate din Marea Britanie contin chiar mai multa actiune decat canalele similare din restul tarilor Europei (...) Pentru Cartoon Network important este umorul, actiunea, povestea din programele de desene animate", a explicat Gordana Duspara Moriarty.

Afirmatia a venit in contextul in care deputatul PNL Cristina Pocora le-a spus deputatilor, in 2 februarie, in sesiunea de plen dedicata declaratiilor politice, ca toti copiii romani au nevoie de desene animate cu personaje-eroi care nu promoveaza violenta, precum Mickey Mouse, Minnie si Pluto.

Intr-o declaratie politica intitulata "Copiii nostri au nevoie de Mickey Mouse", Pocora a declarat: "Poate ca unii dintre dumneavoastra zambiti acum crezand ca tema este puerila sau poate ca altii ati devenit putin melancolici cu gandul la desenele animate care v-au umplut copilaria de bucurie. Va vorbesc tuturor insa, pentru ca tema desenelor animate difuzate pe canalele din Romania este mult mai serioasa decat pare. Asta pentru ca aceste emisiuni sunt printre primii factori care dezvolta personalitatea, comportamentul si, implicit, viitorul copiilor nostri. Alaturi de parinti, de prieteni si de gradinita si scoala, televizorul are un rol extrem de important in educarea micutilor. Iar cum desenele animate sunt preferatele pustanilor, este evident ca acestea influenteaza, uneori brutal chiar, viitorul copiilor nostri", a spus Pocora.</p>

Vote it up
411
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza