Portia de sanatate

Musetelul – planta care nu ar trebui sa va lipseasca din casa
 

Planta mica, perena, care creste in zonele uscate ale Europei vestice si su­­di­­ce, musetelul are tulpini ramifi­­ca­­te, extinse, acoperite cu frunze mici, zimtate. Vara, in varful fiecarei tulpini, apare cate o singura floare, asemana­­toare cu margareta, cu centrul galben inconjurat de petale albe. Intreaga planta ema­­na o aroma puternica, placuta.

Utilizari medicinale

Musetelul este utilizat de multa vreme pentru tratarea afectiunilor di­­ges­­tive. Lactonele sesquiterpenice cu gust amar stimuleaza sucurile gastrice, iar flavonoidele si cumari­­nele au actiune antispastica si antiinflamatorie. Studii recente au demonstrat calitatea uleiului esential de a calma inflamatiile. In acelasi timp, el are efect antidiuretic si se­­dativ. Datorita actiunii calmante, este adesea inclus in preparatele aplicate extern, pentru tratarea afec­­tiunilor pielii care produc mancarimi puternice, cum este eczema. Uleiul esential se regaseste adesea in com­­ponenta medicamentelor des­­ti­­nate tratarii iritatiilor ochilor, infla­­ma­­tiilor gatului, rinitelor si sinuzitelor, precum si in apele de gura. Unii spe­­cialisti in me­­dicina plantelor reco­­manda mu­­se­­telul si pentru com­­baterea insomniei.

Preparare si dozaj

• In tratamentul problemelor diges­­tive

Infuzie: Puneti 1 lingurita de flori uscate intr-o cana de apa clocotita. Acoperiti si lasati sa infuzeze timp de 10 minute, apoi strecurati. Beti 3-4 cani pe zi.

• In tratamentul inflamatiei gatului

Spray pentru gat: Faceti o infuzie conform indicatiilor de mai sus. Raciti. Pulverizati cat mai in interiorul gatului, de 2-3 ori pe zi.

Vote it up
19
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza