Porc cu sos de mere și afine

Cotlete de porc la grătar cu un sos savuros din mere, afine și ceapă
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

1 lingură de oțet balsamic

1 lingură de muștar de Dijon

4 cotlete groase de porc (circa 200 g fiecare), uscate pe șervete de hârtie

piper negru, proaspăt măcinat

ulei de măsline extravirgin, pentru uns

 

Sos de mere și afine

2 mere verzi, descojite, curățate de cotor și tocate

1 ceapă mică, tocată mărunt

1/3 cană (80 ml) oțet balsamic

1/4 cană (45 g) zahăr brun

2 cuișoare

125 g afine proaspete

 

PREPARARE 20 minute, plus 30 minute răcire

GĂTIT 10 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 676 kJ, 400 kcal, 42 g proteine, 12 g grăsimi (4 g grăsimi saturate), 31 g carbohidrați (30 g zahăr), 2 g fibre, 250 mg sodiu

 

Interesanta combinație de mere, afine și ceapă din acest sos savuros are puternice însușiri antioxidante. Merele și ceapa au în compoziție o mare cantitate de quercitină – flavonoid ce pare să prevină inflamația și unele tipuri de cancer. Alături de acestea, afinele sunt bogate în coloratele antocianine, substanțe care protejează inima și sistemul nervos.

 

1 Amestecă oțetul balsamic și muștarul de Dijon într-un castronel. Unge cotletele, pe ambele părți, cu această mixtură și asezonează-le cu piper. Lasă-le la marinat cât timp prepari sosul.

2 Pentru a prepara sosul, pune într-o cratiță de mărime mijlocie merele, ceapa, oțetul balsamic, zahărul și cuișoarele, la foc mediu. Amestecă și dă într-un clocot. Micșorând flacăra, fierbe compoziția molcom aproximativ 4 minute sau până ce merele și ceapa sunt fragede. Adaugă afinele, amesteca și continuă fierberea alte 3-4 minute. Ia sosul de pe aragaz. Aruncă cuișoarele și lasă compoziția să se răcească 30 de minute.

3 Unge cotletele cu puțin ulei de măsline. Încinge un grătar la foc moderat. Frige cotletele 3-4 minute, în funcție de grosime, până ce la suprafața lor apar mici picături sângerii; nu le întoarce mai curând. Gătește-le și pe partea cealaltă, până ce sunt făcute după cum dorești (1-2 minute pentru a fi în sânge, 2-3 minute pentru mediu făcute și 3-4 minute pentru bine pătrunse). Ia cotletele de pe grătar și lasă-le să stea 3-4 minute.

4 Servește cotletele de porc cu o lingură de sos alături.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Însoțește preparatul de legume verzi, ca broccoli sau sparanghel, fierte în aburi. Merge bine și cu o garnitură de quinoa: amestecă 2/3 cană de quinoa gătită, 2 cepe verzi tocate, 1/4 cană de pătrunjel mărunțit și 2 lingurițe de coajă de lămâie, rasă fin.

Lăsând carnea la odihnă câteva minute după ce a fost friptă, sucurile din interior se vor distribui uniform. Carnea va fi mai fragedă și mai suculentă, iar în farfuria mesenilor, atunci când vor tăia cotletul, se va scurge doar foarte puțin suc, el rămânând în carne.

Vote it up
147
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza