Porc cu mere și scorțișoară

Scorțișoara este bogată în antioxidanți, iar flavonoizii din mere au puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

750 g ceafă de porc

2 foi de dafin

4 fire de cimbru proaspăt

ulei de măsline, pentru uns

piper negru, proaspăt măcinat

4 mere, nedescojite, tăiate în sferturi și curățate de cotoare

2 rulouri de scorțișoară, rupte în jumătăți

3 căni (750 ml) suc de mere sau cidru nealcoolizat

1 ceapă eșalotă, tocată foarte fin

2 lingurițe de amidon

 

PREPARARE 10 minute, plus 15 minute odihnă

GĂTIT 45 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 600 kJ, 382 kcal, 40 g proteine, 6 g grăsimi (2 g grăsimi saturate), 40 g carbohidrați (37 g zahăr), 3 g fibre, 113 mg sodium

 

1 Încinge cuptorul la 200°C. Leagă ceafa de porc în trei sau patru locuri, cu sfoară de bucătărie, ca să-și păstreze forma. Introdu foile de dafin și firele de cimbru pe sub sfori. Unge carnea cu puțin ulei și asezoneaz-o cu piper.

2 Așezând carnea pe o tavă, coace-o 20 de minute. Scoate-o din cuptor și aranjează în jurul ei sferturile de mere și scorțișoara, apoi toarnă în tavă 1 cană (250 ml) de suc de mere. Bagă tava din nou în cuptor și gătește totul alte 25 de minute.

3 Scoate carnea și merele pe un platou mare. Acoperă-le lejer cu folie de aluminiu și lasă-le să stea 15 minute, într-un loc cald.

4 Între timp, învelește două sau trei cuburi de gheață în șervete de hârtie și ia cu ele spuma de la suprafața sosului din tavă, îndepărtând grăsimea. Pune tava pe ochiul aragazului și încinge-o la foc iute, până ce lichidul începe să bolborosească. Adaugă ceapa eșalotă și călește-o, amestecând, circa 30 de secunde. Toarnă în tavă restul sucului de mere și da în clocot, apoi micșorează flacăra la mediu și fierbe molcom 2-3 minute sau până când lichidul scade la jumătate. Dizolvă amidonul în puțină apă, într-un castronel. Adaugă-l în tavă și amestecă pe foc 1-2 minute, până ce sosul se mai îngroașă.

5 Feliază subțire carnea. Servește-o pe farfurii încălzite, împreună cu merele coapte și cu sosul din tavă.

 

Vote it up
183
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza