Ponturi pentru internauti

Ghidul incepatorului. Cateva trucuri pentru a folosi la maximum internetul: cauta eficient, tradu site-uri, transfera fisiere mari, converteste si calculeaza
 
<p>Cautare eficienta

Atunci cand cauti informatii cu ajutorul motoarelor de cautare precum Google, pune cuvintele-cheie intre ghilimele (De exemplu: "bilete la film"). Aceasta limiteaza cautarea la expresia exacta. Nu folosi ghilimelele daca nu esti sigur de exactitatea expresiei.
Cu Google poti cauta si imagini sau stiri. Pentru imagini, apasa pe butonul Imagini/Images, situat deasupra campului de cautare, introdu cuvintele-cheie in spatiul rezervat acestora – de exemplu, Taj Mahal – si apasa pe Cauta/Search. Daca vrei sa vezi numai imagini mari, selectati Mare/Large de la butonul Arata/Image Size care apare deasupra rezultatelor cautarii. Pentru ultimele stiri despre un anumit subiect, apasa pe News, care de obicei apare la varianta Google in limbi de circulatie internationala. Poti accesa si Google.ro pentru paginile numai in limba romana.

Conversii si calcule

Google poate fi folosit drept calculator, dictionar sau convertor de orice tip, transformand picioare in metri, rupii in dolari sau yeni (daca nu cunoasteti denumirea valutelor, scrieti doar "600 bani India in bani Ungaria", de exemplu), grade Celsius in grade Fahrenheit. Trebuie sa precizezi ce transformare doresti. Daca scrii "4 picioare in metri" si apesi Enter, primesti rezultatul 4 picioare si 1,2192 metri. Pentru a folosi Google ca dictionar, scrie "meaning of" inaintea unui cuvant sau a unei expresii, cum ar fi "ipso facto".

Traduceri online

Internetul iti pune la dispozitie sisteme automate de traducere destul de bune in mai multe limbi europene si asiatice. Pentru a folosi un dictionar roman-englez si englez-roman, accesati adresa: www.dictionare.com.
Cu cat textul este mai lung, cu atat traducerea va fi mai saraca in expresii. Asa ca, in acest scop, mai bun este site-ul http://babelfish.altavista.com. Alege limbile din care si in care se va realiza traducerea, introduceti textul si apasa pe Translate. Poti inclusiv citi un site original scris in engleza punand Google sa-l traduca in limba aleasa de tine. Cum? Clic la http://translate.google.com, alege limba din care traduci si cea in care traduci, apoi scrii adresa site-ului in casuta de dedesubt.
La http://dictionary.4romania.com gasiti un excelent dictionar care traduce din romana in limbi de circulatie internationala si invers: din si in engleza, franceza, spaniola, italiana, germana si rusa. Trebuie doar sa va inregistrati cu o adresa de e-mail si aveti 150 de cautari gratuite pe zi.

Reducerea dimensiunilor unei imagini

Ai greutati in a trimite fisiere cu imagini prin e-mail? Aceasta este din cauza dimensiunilor fisierelor care sunt prea mari. Mai intai, "optimizeaza-ti" (redu) dimensiunile fisierelor, folosind un program de editare de imagini precum Adobe Photoshop, Microsoft Office Picture Manager sau un sistem de comprimare a imaginilor disponibil gratuit pe Internet, precum cel oferit de site-ul www.NetMechanic.com. Imaginile redimensionate vor putea fi vizualizate pe ecranul computerului la fel de bine ca inainte.
Daca folosesti Adobe Photoshop, aleget optiunea "Save for Web" din meniul File, pentru a reduce fisierul la dimensiunile pe care le vrei. Vi putea vedea imediat cum va arata imaginea optimizata.
Microsoft Picture Manager (din pachetul Windows) poate face acelasi lucru, dar ai la dispozitie mai putine optiuni.
Daca nu ai aceste programe, incearca sa micsorati imaginile online, la www.Net Mechanic.com /GIFBot/optimize-graphic.htm. Un program gratuit de editare foto poti descarca si instala pe computerul tau de la irfanview.com

Stocarea fisierelor pe e-mail

Datele stocate in computerul personal pot fi sterse sau atacate de diversi virusi informatici. De aceea, ai grija sa pastrezi copii ale fisierelor importante. Dischetele au o capacitate de memorie limitata, drept care este mai bine sa folosesti un CD reinscriptionabil. Fisierele importante pot fi pastrate ca anexe la mesajele din folderul Drafts al adresei de e-mail. Daca dai mesajelor nume de tipul "Rapoarte 16 decembrie 2005", te vei descurca mai bine.
Foloseste o adresa de Internet cu un spatiu de memorie de cel putin 2GB. Pentru mai multa siguranta, protejeaza-ti fisierele cu parole. Daca nu stii cum sa facei asta, consulta meniul Ajutor/Help.

Foloseste tasta Control (Ctrl)!

Stii, probabil, deja, ca apasarea concomitenta a tastelor Ctrl si S salveaza fisierul, Ctrl si C il copiaza, iar Ctrl si P da comanda de imprimare.
Iata alte cateva combinatii utile pentru navigarea pe Internet:
Ctrl si D: Adauga automat pagina de web deschisa pe lista paginilor favorite (Favourites);
Ctrl si I: Deschide paginile favorite (Favourites);
Ctrl si E: Acceseaza serviciul de cautare;
Ctrl si H: Acceseaza serviciul History (care va arata ce pagina web ati vizitat si cand);
Ctrl si R: Reincarca pagina web (aplicatie activata si de tasta F5).

Creeza un blog (site personal)!

Iti poti crea un site personal la adrese de internet precum blogger.com sau wordpress.com. Acestea iti permit sa afisezi pe Internet texte redactate de tine, lucrari de arta sau fotografii pe care sa le poata vedea toata lumea. Cele mai multe site-uri ofera gratuit si instrumentele necesare pentru crearea unei pagini web. Nu trebuie sa cumperi vreun program informatic special in acest scop.
Termenul "Blog" provine de la "web log" (jurnal intim virtual), care este o pagina personala plasata pe internet, unde poti nota opinii sau initia dezbateri. La adresa www.weblog.ro sau www.flick.ro, crearea unui jurnal intim virtual este la fel de simpla ca si crearea unui cont de e-mail.

Descarcarea rapida a paginilor de Internet

Daca aveti o conexiune la Internet prea lenta, iar descarcarea paginii pare sa se fi blocat, apasati pe icoana STOP din bara de instrumente. Aceasta operatiune va arata, uneori, instantaneu intreaga pagina. Daca metoda nu da rezultate, apasati pe Refresh sau pe tasta F5. Pentru a beneficia de o conexiune mai rapida, schimbati modemul sau luati legatura cu furnizorul de Internet. Acesta va poate ajuta numai daca banda lui de frecventa este suficient de larga. In caz contrar, trebuie sa apelati la un furnizor cu o banda de frecventa mai larga.

Destinatarul are e-mailul plin

Daca trimiti prin e-mail cateva fotografii scanate sau alt tip de fisiere mari, iar mesajul se intoarce inapoi, inseamna ca destinatarul are o cutie de posta electronica cu insuficienta memorie disponibila. Poti trece peste acest impediment creandu-i destinatarului un cont gratuit de e-mail si trimitandu-i fotografiile la aceasta adresa. Nu trebuie decat sa ii comunicati numele de utilizator si parola, pentru ca el sa intre si sa descarce fisierele de acolo. Acum Gmail ofera o casuta postala electronica de peste 7 GB, iar din 2007 incoace Yahoo! ofera capacitate virtual nelimitata de stocare pentru clientii versiunii sale gratuite de email.
Ca alternativa, poti folosi un serviciu de transfer rapid de fisiere mari precum transfer.ro. Aici poti pune un numar de fisiere care impreuna insumeaza pana la 1 GB ca si cantitate de informatie, fiseere care sunt stocate timp de trei zile, tu putand instiinta pe email pana la 5 destinatari despre linkul de la care pot fi descarcate. La wetransfer.com, site in limga engleza, capacitatea de transfer e de 2 GB, gratuit.</p>

Vote it up
333
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza