Ponturi de pe eticheta

Iti petreci mult timp din viata la cumparaturi. De cele mai multe ori, pentru mancare. Dar, oare, ti-l petreci cu folos?  
<p>Stii ca etichetele de pe alimentele de baza ofera o multime de informatii esentiale? Iata cateva secrete, care te ajuta sa le „descifrezi“

Oua
Cat de sigur esti de ouale pe care le-ai pus azi-dimineata pe masa, la micul dejun? E posibil sa nu stii asta, dar, in Romania, la fel ca in celelalte tari din Uniunea Europeana, este obligatoriu ca ouale sa fie vandute numai daca sunt stampilate. Fiecare! Si nu e vorba de o stampila oarecare. E vorba de seria aceea mica neagra (sau rosie), pe care ai vazut-o, poate, doar in trecere, cand le-ai manevrat in frigider. Aceasta indica metoda de crestere a gainilor, codul tarii unde a fost produs oul si un numar de identificare a unitatii. Astfel, pe ou vei regasi un numar de genul 0 – RO – 1234567. Prima cifra este cea mai importanta. Daca aceasta este 0, inseamna ca oul provine de la gaini crescute in aer liber cu hrana ecologica. Cifra 1 spune ca oul vine de la gaini ce zburda in aer liber, dar fara hrana certificata ecologic, insa acest tip de ou nu-l vei gasi deloc in supermarketurile din tara noastra. Daca la inceputul seriei vei regasi cifra 2, inseamna ca ouale sunt recoltate de la gaini crescute in hale la sol, iar 3 semnifica oua de la pasari care traiesc in baterii.
Vier Pfoten, organizatia pentru protectia animalelor care a declansat cea mai virulenta campanie pe acest subiect, sustine ca doua treimi din ouale produse in Romania provin de la gaini crescute in conditii improprii, respectiv cu cifra 3. Potrivit lui Gabriel Paun, coordonatorul campaniei, aceste pasari sunt hranite cu vitamine sintetice si medicamente, iar alimentatia acestora ar contine, adesea, coloranti si furaje modificate genetic, fapt care se rasfrange asupra calitatii oualor. „Cele mai bune sunt cele cu cifra 0 sau 1“, ne-a precizat Paun.

Paine
Daca vrei sa ai garantia ca iei o paine sanatoasa, trebuie sa citesti atent eticheta. O regula a expertilor in panificatie spune: cu cat e mai scurta, cu atat mai bine. Iar una ideala ar suna asa: Faina integrala, apa, sare, drojdie. „Cumparatorul nu trebuie sa creada orbeste tot ce se spune pe raft: daca scrie ca e paine neagra si in felia de paine nu e urma de tarate, iar culoarea e uniforma, acea paine nu e neagra, e cu cacao si caramel“, afirma nutritionistul Luiza Pirvu, in Evenimentul Zilei.
Potrivit specialistilor in alimentatie, nici termenul de valabilitate nu trebuie sa fie prea mare – trei zile maximum.  Conservantii din paine, chiar daca sunt permisi in UE, cum ar fi E412, E282 si altii, pot provoca alergii, greata, crampe si simptome specifice crizei biliare.

Lapte
De cate ori nu te-ai aflat in fata unui raft plin cu cutii de lapte, in hypermarket, si nu ti-ai pus intrebarea: de care, totusi, sa iau? Inainte de a face alegerea in functie de culoarea vacilor de pe cutii, ar trebui sa stii ca Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentului claseaza laptele in functie de indeplinirea standardelor europene. Astfel, ambalajele poarta fie o stampila rotunda, fie una ovala. Cea rotunda inseamna ca laptele poate fi comercializat numai pe teritoriul Romaniei. Asta pentru ca producatorul nu indeplineste criteriile stabilite de Uniunea Europeana sau nu a implementat conceptul HACCP (Analiza pericolelor si controlul punctelor critice) pentru siguranta alimentara. Stampila ovala certifica eligibilitatea exportului de produse in UE datorita indeplinirii criteriilor de calitate a laptelui, cum ar fi numarul de celule somatice, care trebuie sa fie sub 400.000/ml si al celui total de germeni, 100.000/ml.

Iaurt
Aceeasi dilema ca si in cazul laptelui. Cate produse, atatea semne de intrebare. Mai ales ca pe multe le stii din spoturile publicitare de la televizor. Totusi, pentru a le diferentia, ar fi bine sa stii ca producatorii sunt obligati sa treaca pe eticheta, potrivit lui Costel Caras, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania, materia prima in ordine cantitativa descrescatoare. Din pacate, nu sunt obligati sa treaca si procentul. „Pe ambalajul iaurtului scrie produs din lapte praf si lapte proaspat. Niciodata nu veti gasi trecut procentul. (…) Poate fi facut din 99% lapte praf si 1% lapte proaspat“, spune Costel Caras, intr-o analiza pentru revista Lumea satului.

Ulei
Pe rafturile magazinelor se afla si multe uleiuri care se „lauda“ pe eticheta. Din diferite motive. Ca sunt bune pentru salate, pentru prajit, pentru nenumarate cauze ale bucatariei. „Uleiul de masline, de exemplu, e cel mai falsificat ulei din lume. Unele au numai 1% ulei de masline, restul e din samburi. Problema e ca nu-ti poti da seama de asta. Numai noi, la laborator, putem afla“, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).
Nutritionistul afirma ca sunt si producatori care afiseaza pe etichete acest lucru, deci, daca le vei consulta atent, inainte de alege ce sticla sa pui in cos, vei fi ferit de… samburi. Pe de alta parte, el avertizeaza ca uleiul de floarea-soarelui nu este recomandat la prajit. „Uleiul de floarea-soarelui e cauza pentru care majoritatea produselor industrializate sunt cancerigene“, avertizeaza el. „Nu trebuie folosit la prepararea prin caldura a alimentelor. Se impregneaza in cartofii prajiti pana la 35%. E bun numai la salate“. Si daca nu putem renunta la cartofii prajiti? „Folositi ulei de palmier nehidrogenat“, spune expertul. „E foarte bun!“

Sare
Divinizata sau blamata, sarea este necesara in orice bucatarie si, sustin specialistii, in aproape orice… corp. In ultimii ani, piata a fost invadata insa de sarea marina, cea romaneasca, obtinuta din mine, fiind din ce in ce mai rara. Problema, la ambele tipuri, e data de procesul de rafinare. „O sare rafinata contine cam 99% clorura de sodiu“, sustine prof. Mencinicopschi. „Excesul de sodiu duce la aparitia hipertensiunii, care poate provoca infarcte sau accidente vasculare. O alta problema e faptul ca, in cele mai multe cazuri, sarea din comert contine aditivul E536, un antiaglomerant care are rolul de a impiedica formarea de bulgari. „Nu e bun pentru consumul frecvent“, spune Mencicopschi.
Potrivit expertilor in domeniu, E536 sau ferocianura de potasiu poate reduce transportul de oxigen de catre sange si poate da dureri de cap, ameteli si dificultati in respiratie. Ei recomanda sarea obtinuta din zone foarte curate iale marii, cum ar fi cea de Bretania, la capatul unui proces 100% natural.

Legume-fructe
Nu exista raion de fructe si legume in supermarketuri care, indiferent de anotimp, sa nu abunde de culori care mai de care mai aprinse. De la rosii, la ardei si mere galbene de-ti lasa apa in gura. Te-ai intrebat vreodata cum de sunt, totusi, mereu proaspete? „Piata e invadata de legume si fructe tratate chimic ori supuse ionizarii“, afirma, in Romania libera, Florica Gheorghe, seful Sectorului de Cercetare de la Statiunea Legumicola Buzau.
Ionizarea cu raze X si Gama duce la prelungirea vietii alimentelor, pentru ca acestea sa reziste mai mult pe rafturi. „Se trateaza si usturoiul, si ceapa, si cartofii ca sa nu incolteasca. Cele mai iradiate sunt capsunile, mai ales in timpul iernii“, spune directorul ICA. „Daca mancam iarna o capsuna, e sigur tratata.“
Comerciantii au fost avertizati public, in nenumarate randuri, de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cu privire la necesitatea inscriptionarii alimentelor tratate chimic sau supuze ionizarii, aceasta etichetare fiind obligatorie de mai bine de opt ani. Potrivit legislatiei in vigoare, eticheta trebuie, in primul rand, sa insoteasca marfa, apoi sa fie afisata la loc vizibil, pe care cumparatorul sa-l remarce imediat. Oare cand ai vazut ultima oara un astfel de afis la supermarket? Incearca... niciodata! „Vanzatorii din magazine nici macar nu stiu de asta“, conchide seful ICA.

Alimente bio
Trebuie sa recunosti: bio este la moda! Producatorii au inceput, de cativa ani, sa se intreaca in alimente din ce in ce mai „ecologice“ si, spun ei, „sanatoase“. Si, totusi, cum ne putem da seama ca un aliment este cu adevarat bio? Tot profesorul Mencinicopschi ne invata: „Un aliment bio trebuie sa aiba pe eticheta doua sigle: una a Ministerului Agriculturii, cu sigla AE, care inseamna agricultura ecologica si care e obtinuta in urma unei atestari, iar cealalta, a organismului care a monitorizat si certifica faptul ca este ecologic, cu inscriptia Eco urmata de o serie de cifre (ex.: ECO-X341). Daca pe eticheta nu exista cele doua marcaje, produsul nu e ecologic“, avertizeaza acesta. El afirma ca alimentele bio provin dintr-un sistem agro-alimentar monitorizat, in care nu se utilizeaza ingrasaminte chimice de sinteza, pesticide, hormoni, antibiotice si produse modificate genetic. </p>

Vote it up
241
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza