Pofta de sarat poate indica hipertensiune

Persoanele care poftesc frecvent la alimente sarate ar putea suferi de hipertensiune arteriala §i de deshidratare cronica
 
<p>"Hipertensiunea arteriala, ca si diabetul sunt acele boli care, desi nu dor, sunt ucigasi tacuti si eficienti determinand aparitia bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare, afectiuni ce cresc riscul aparitiei infarctului miocardic si a accidentului cerebral", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, medic nutritionist si director al Institutului de Cercetari Alimentare. Hipertensiunea arteriala este responsabila si de distrugerea rinichilor si de pierderea vederii, avertizeaza specialistul.
In acelasi timp, pofta de sarat poate indica si o lipsa de calciu si potasiu din organism. "Se cunoaste ca sodiul este un antagonist al potasiului si calciului, determinand eliminarea acestora din oase, plasma sanguina si celulele corpului", spune prof. dr. Mencinicopschi. Potrivit medicului, acesta este motivul pentru care excesul de sare de bucatarie grabeste aparitia osteoporozei, dar si aparitia aritmiilor cardiace, afectiune ce se manifesta prin batai neregulate ale inimii. De asemenea, persoanele care mananca sarat risca sa sufere crampe musculare si sa fie irascibile.

"Unele alimente industriale ascund cantitati mari de sare, astfel ca, în timpul unei zile, depasim cantitatea de sare recomandata, respectiv 5-6 grame pe zi pentru un adult si trei grame în cazul copiilor", mentioneaza medicul nutritionist.
Pentru a preveni aparitia afectiunilor sus-mentionate, specialistii recomanda cresterea consumului de fructe si legume, care sunt principalele surse de potasiu.</p>

Vote it up
224
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza