Plantele etnobotanice au fost interzise

Plantele etnobotanice au fost interzise ieri de Guvern, dupa ce un adolescent a murit in urma consumuluiFoto: Reader’s Digest
 

<p>Guvernul a decis, miercuri, printr-o ordonanta de urgenta, sa interzica produsele si substantele etnobotanice. Ordonanta se refera la 36 de astfel de plante halucinogene al caror consum a crescut foarte mult mai ales in randul tinerilor. Magazinele care le au pe stoc sunt obligate sa le distruga imediat. Decizia vine dupa ce in ultimul timp consumul acestor plante a crescut foarte mult, mai ales in randul tinerilor. Saptamana trecuta, un tanar din Bucuresti a murit dupa ce a consumat plante halucinogene de la "magazinul de vise".

Este vorba de proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si a Legii nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope.

Legea intra in vigoare dupa publicarea ei in Monitorul Oficial.

Decizia vine dupa ce in ultimul timp consumul acestor plante a crescut foarte mult, mai ales in randul tinerilor. Numerosi tineri au ajuns la spitalele din tara in stare grava dupa ce au consumat plante cu efect halucinogen cumparate de la magazinele de profil.

Cel mai grav caz s-a consemnat vineri, 5 februarie, cand un adolescent din Bucuresti a murit dupa ce a consumat plante etnobotanice, asa-numitele droguri legale, de la un weed-shop din Capitala.

Cele mai multe cazuri s-au inregistrat la Iasi, circa 130. Un caz socant a fost acela al unui adolescent de 18 ani care, ajuns la spital, le-a declarat medicilor ca "din 100 de copii de la bloc, 90 consuma substante de la weed-shop". Tot la Iasi o gravida in luna  a saptea a ajuns in stare grava, saptamana trecuta, dupa ce luase astfel de substante, spune ea, ca sa-si amelioreze durerile sarcinii.

Conform noului act normativ, persoanele care vand, detin sau transporta plante si substante etnobotanice vor risca sanctiunea cu inchisoarea, a declarat Cseke Attila, ministrul sanatatii, dupa sedinta de Guvern unde a fost adoptata ordonanta de urgenta privind interzicerea produselor halucinogene. In zece zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, toti comerciantii sunt obligati sa distruga, pe cheltuiala lor, stocurile de substante etnobotatice. Ministrul sanatatii a precizat ca acesti comercianti nu vor fi despagubiti, chiar daca pana acum astfel de produse erau considerate legale.

Ministrul Sanatatii a precizat ca in Romania exista noua sociateti care au dreptul sa distruga tot ceea ce inseamna droguri. Pedeapsa cu inchisoarea este stabilita in functie de gravitatea infractiunii. Astfel, pentru comercializarea drogurilor cu risc scazut, pedeapsa este inchisoare de la 2 la 15 ani, iar pentru vanzarea halucinogenelor cu risc crescut, se risca inchisoare intre 10 si 20 de ani. De asemenea, in cazul cumpararii unor produse cu risc scazut, pedeapsa este intre 6 luni si 2 ani sau amenda, iar pentru drogurile cu risc crescut, pedeapsa este intre 2 si 5 ani.

Cseke Attila a mai spus ca pana acum au fost inregistrate circa 1.300 de cazuri de intoxicatie grava in randul tinerilor. In luna august a anului trecut, erau inregistarte 120 de "magazine de vise", numarul lor fiind aproape dublat pana in prezent.</p>

Vote it up
223
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza