Plamani artificiali in laborator

Primele succese in replicarea plamanilor umani obtinute de cercetatorii americani
 

<p>Cercetarile pentru "fabricarea" in laborator de tesut pulmonar au inregistrat un nou succes, joi, cand un laborator american a anuntat ca a creat in premiera mondiala, in organismul unor soareci, perechi de plamani, iar o alta echipa a obtinut un plaman uman miniatural echipat cu un cip electronic. Potrivit AFP, citat de Mediafax, folosind celule cultivate in vitro si implantate apoi pe soareci, cercetatorii de la Universitatea Yale au reusit sa creeze perechi de plamani care au functionat intre 45 si 120 de minute.
Celule pulmonare obtinute din celule susa

In ceea ce priveste primul studiu, publicat in revista Science, cercetatorii au prelevat tesut pulmonar de la soareci adulti din care au extras diversi compusi celulari. Cercetatorii au pastrat matricea pulmonara continand celulele si structura bronsica, caile respiratorii si sistemul vascular, care au fost folosite ulterior ca structura de baza pe care au crescut noile celule pulmonare. Oamenii de stiinta au cultivat o combinatie de celule susa si pulmonare pe aceasta matrice, intr-un incubator care reproducea anumite conditii din mediul intrauterin. In acest fel, ei au obtinut celule pulmonare perfect functionale. Dupa ce au fost transplantati pe soareci, noii plamani au functionat in regim normal, intre 45 si 120 de minute. Caracteristicile mecanice ale acestor plamani sunt similare cu cele ale plamanilor naturali si, dupa ce au fost transplantati, au fost capabili sa asigure schimburile gazoase ale organismului.

Plaman cu cip electronic

Cercetatorii de la Institutul Wyss de inginerie si biologie din cadrul Universitatii Harvard au fabricat un plaman miniatural, de marimea unei gume de sters, echipat cu un cip electronic, folosind celule pulmonare si vasculare umane. Acest plaman miniatural va putea fi utilizat pentru a testa efectele noilor medicamente si ale toxinelor asupra plamanilor umani.
Singura tehnica actuala de inlocuire a tesuturilor pulmonare distruse este transplantul, insa aceasta procedura prezinta un risc ridicat de respingere si de infectie. Probabilitatea de supravietuire a pacientilor pentru o perioada de 10 ani este de cel mult 20%.
Maladiile pulmonare cauzeaza aproximativ 400.000 de decese anual in Statele Unite ale Americii, iar tesutul pulmonar este dificil de regenerat.</p>

Vote it up
171
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza