Placinta usoara de eglefin cu pesto

Eglefinul, cu textura sa ferma, este o foarte buna umplutura pentru placinta, mai ales preparat cu cidru, cartofi si creveti

 

Preparare: 20 de minute
La foc: 30-35 de minute
Se obtin 4-6 portii

O portie contine (cand se servesc 4):
Calorii 526
Glucide 52 g
Proteine 49 g
Grasimi 14 g (grasimi saturate 3 g)

Ingrediente:

300 g fileuri de eglefin
300 g fileuri de eglefin afumat
1 frunza mare de dafin
500 ml lapte degresat
Sare si piper negru
800 g cartofi albi fainosi
40 g produs tartinabil, 70% grasime
1-2 linguri pesto
200 g praz, tocat fin sau 1 ceapa mica, tocata marunt
150 ml cidru sec
25 g faina
125 g creveti fierti, decorticati, decongelati in cazul in care au fost congelati
2 linguri smantana dulce semidegresata
2 linguri pesmet
3-4 rosii, taiate rondele subtiri

Preparare:

1. Se pune eglefinul pe un singur strat intr-o tava sau intr-o tigaie mare. Se adauga frunza de dafin, laptele si piperul dupa gust si se fierbe la flacara potrivita 6-8 minute, pana cand carnea pestelui devine opaca si se faramiteaza usor.

2. Intre timp, se curata de coaja cartofii si se taie cubulete.

3. Se pune la fiert o cratita mare cu apa si putina sare. Se scoate pestele din tava de cuptor, se curata de piele si se faramiteaza, verificandu-se in acelasi timp de oase. Se strecoara laptele intr-o cana gradata, se indeparteaza frunza de dafin.

4. Se pun cartofii in cratita cu apa. Se dau in clocot si se lasa sa fiarba 10-15 minute, pana se inmoaie.

5. Se scurg cartofii si se pastreaza o parte din apa. Se pun cartofii din nou in cratita si se tin la foc mediu pentru a-i zvanta. Se zdrobesc foarte bine, apoi li se adauga 1 lingura din produsul tartinabil, se verifica gustul de sare si piper si se amesteca cu pesto. (Daca acestia sunt foarte uscati, se adauga un pic din apa in care au fiert.) Se lasa piureul deoparte. Se incalzeste gratarul din cuptor la maxim.

6. Se topeste restul cantitatii de produs tartinabil intr-o cratita. Se adauga ceapa sau prazul si se rumeneste 7 minute sau pana se inmoaie. Se toarna cidrul, se mareste flacara si se fierbe pana cand cidrul s-a evaporat la jumatate.

7. Se adauga faina si se continua fierberea inca 1 minut, dupa care se adauga laptele pastrat de la fierberea pestelui. Se amesteca continuu pana cand sosul se ingroasa si devine omogen. Se reduce flacara, se sareaza si se pipereaza dupa gust si se lasa sa fiarba incet 3 minute, amestecand ocazional.

8. Se adauga crevetii, smantana si pestele faramitat si se incalzeste totul 2 minute. Atentie: amestecul nu trebuie sa fiarba prea tare, pentru a nu se rupe pestele.

9. Se toarna cu lingura amestecul de peste intr-un vas termorezistent adanc (20 X 30 cm). Se intinde apoi piureul cu pesto. Se netezeste suprafata. Se presara pesmet si se aranjeaza un strat de rondele de rosii.

10. Se reduce temperatura gratarului, se asaza placinta dedesubt si se coace pana cand crusta devine crocanta.

Sugestie pentru servit: varza creata si morcov, fierte inabusit.

Vote it up
142
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza