Placinta cu praz si mazare

Combinatia de legume verzi, verdeturi si coaja de lamaie alcatuieste o umplutura racoritoare pentru  aceasta placinta crocanta

 

<p>

Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 20-25 de minute

Ingrediente:

coaja rasa de la 1 lamaie
2 linguri de ulei de masline extravirgin
225 g praz, feliat subtire
115 g varza, feliata subtire
170 g mazare boabe fina, congelata
2 linguri de tarhon proaspat, tocat
1 lingura de menta proaspata, tocata
2 oua mari
4 linguri de iaurt cu un continut scazut de grasimi
85 g branza Gruyère, taiata cubulete
115 g foi de placinta
sare si piper

Preparare:

Se amesteca uleiul si coaja de lamaie, si se lasa deoparte 5 minute, ca sa infuzeze. Se incinge intr-o cratita mare jumatate din acest ulei aromatizat. Se adauga prazul, varza, mazarea, tarhonul si menta. Se amesteca bine, ca vegetalele sa se „imbrace“ in ulei, apoi se acopera si se tin la foc mic 5 minute, amestecand ocazional, pana ce verdeturile sunt partial gatite si s-au inmuiat.

Se asezoneaza vegetalele dupa gust, apoi se transfera intr-o forma de placinta, sau de sufleu, cu diametrul de 20 cm. Se incinge cuptorul la 220°C.

Se bat ouale cu iaurtul. Se adauga putina sare, putin piper si branza, apoi se toarna mixtura peste vegetale, cat mai uniform, si se amesteca cu grija.

Se unge o foaie de placinta cu putin din uleiul aromatizat care a ramas si se asaza peste vegetale, apasand marginile pe lateralele vasului. Se procedeaza la fel cu celelalte foi: se intind deasupra placintei, cu partea unsa in sus, strangandu-le si pliindu-le ca sa o acopere in mod uniform.

Se acopera forma de copt, in care se afla placinta, cu o bucata de folie de aluminiu, nu foarte strans, si se da la cuptor 10 minute. Se scoate folia si se coace placinta alte 10-15 minute, sau pana cand aluatul e crocant, brun-auriu. Se serveste imediat.

Cateva idei:

• Se inlocuiesc varza si mazarea cu ciuperci si spanac. Se feliaza 125 g de champignon si se gatesc impreuna cu prazul si ierburile aromate, adaugand 2 catei de usturoi, pisati, si 1 legatura de ceapa verde, maruntita. Se asaza acest amestec pe fundul vasului. Se spala 225 g spanac si se pun intr-o cratita, dupa care se acopera si se gatesc 2 minute, pana ce frunzele se inmoaie si sunt fragede (apa ramasa pe frunze dupa spalare asigura umiditatea necesara). Se scurg bine, apoi se toaca mare si se intind deasupra ciupercilor. Se presara uniform 100 g branza feta faramitata, si se toarna deasupra mixtura de ou cu iaurt (se omite branza Gruyère). Se acopera cu foile si se da placinta la cuptor.
• Varza kale si nautul sunt o alta combinatie buna. Se folosesc 115 g kale, taiate fideluta, si 1 cutie de naut (circa 400 g), scurs, in loc de varza si mazare.

Avantaje:

• Foile de placinta pot fi coapte cu foarte putina grasime, fiind usoare si crocante. Sunt alternativa ideala la aluaturile pline de unt si ulei.
• Ca si alte vegetale cu frunze verzi, varza este o excelenta sursa de carotenoizi antioxidanti, care ajuta la prevenirea bolilor degenerative.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
258
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza