Ingrediente pentru 4 porții
sare
900 g cartofi
500 g praz
70 g unt
500 g felii de jambon afumat fără grăsime
80 g brânză Cheddar matură sau Gruyère
100 g roșii cherry
1 linguriță amestec de verdețuri uscate
2 linguri făină
300 ml lapte
piper negru
câteva fire de pătrunjel
1. Se fierbe într-o cratiță apa pentru cartofi. Se curăță și se taie cubulețe cartofii, se pun în cratiță și se fierb în apă clocotită circa 8-10 minute, până devin fragezi.
2. Între timp se curăță, se feliază, se spală și se scurge prazul. Se topesc 2 linguri de unt într-o tigaie, la foc mediu, și se prăjește prazul 6-8 minute, amestecând frecvent, până ce se moaie, fără a se rumeni. Se încinge bine grill-ul cuptorului.
3. Se taie cubulețe jambonul afumat. Se topește 1 lingură de unt din cantitatea rămasă într-o tigaie și se prăjește jambonul la foc mediu 5 minute, amestecând frecvent.
4. Se rade brânza, se spală și se taie roșiile cherry pe din două și se pun deoparte.
5. Se adaugă făina și verdeața uscată la jambon și se gătesc 1 minut. Se adaugă apoi laptele, lăsând deoparte 2 linguri din el, și se amestecă până ce dă în clocot. Se adaugă brânza, se amestecă până se topește, apoi se adaugă prazul, se asezonează după gust cu sare și piper. Amestecul de jambon și praz se pune într-o tavă încălzită în prealabil.
6. Se scurg și se sfărâmă cartofii cu sare și piper negru, cu untul rămas și cu lapte pus deoparte. Se pune piureul obținut peste amestecul de jambon și praz, iar în mijloc se așază roșiile cherry.
7. Se rumenește sufleul la grill-ul cuptorului 2-3 minute. Se spală, se usucă și se taie pătrunjelul, apoi se presară peste sufleu și se servește.