Pizza de mamaliga cu ton

De una singura, mamaliga pare insipida, dar este un excelent suport pentru alte arome si gusturi, cum ar fi cele de ton, masline, verdeturi aromate si sos de rosii
 
<p>Timp de preparare: 30 de minute
Timp de gatit: 10–12 minute
Se obtin 4 portii
Fiecare portie contine: 504 kcal, 26,5 g proteine, 11 g grasimi (din care 5 g grasimi saturate), 75 g carbohidrati (din care 6 g zahar), 9 g fibre

Ingrediente

340 g malai instant
1 lingura cimbru proaspat, tocat
3 linguri patrunjel tocat
1 lingura ulei de masline extra virgin
1 cutie rosii tocate, circa 400 g
1 ardei gras galben, curatat de seminte si taiat in jumatate
1 cutie ton conservat in apa, circa 200 g, scurs si desfacut bucatele
250 g ricotta sau urda dulce
12 masline negre, curatate de samburi si taiate in jumatate
sare si piper
1–2 lingurite cimbru proaspat, pentru ornate

Preparare

Se fierbe malaiul in 1,3 litri apa clocotita, timp de 5 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana se ingroasa.

Se ia de pe foc si se amesteca cu cimbru si patrunjel tocate, plus sare si piper, dupa gust. Se toarna mamaliga intr-o tava de copt, unsa cu putin unt sau ulei, si se intinde cu grija, ca sa formeze un cerc cu raza de 30 cm, cu marginile putin inaltate. Se ung marginile cu ulei de masline. Se pune tava deoparte.

Se incalzeste grillul din cuptor. Se pun rosiile intr-o cratita, cu suc cu tot, si se dau in clocot. Se fierb incet, la foc moderat, 6–8 minute, amestecand ocazional, pana ce majoritatea lichidului s-a evaporat, iar sosul este destul de gros. Se asezoneaza dupa preferinta.

Intre timp, se coc sub grill jumatatile de ardei gras, cu partea cu coaja in sus, pana ce aceasta s-a crapat si s-a rumenit. Se pun apoi intr-o punga de polietilena si se lasa pana s-au racit destul, cat sa poata fi manuite, dupa care se curata de coaja. Se taie ardeiul fasiute.

Se intinde sosul de rosii peste baza de mamaliga, iar deasupra se pun fasiute de ardei gras, bucatele de ton, ricotta faramitata si jumatati de masline. Se coace pizza sub grill timp de 10–12 minute, pana se rumeneste. Se presara cu frunze de cimbru si se serveste cu o salata verde.

Cateva idei
• Ca sa preparati o pizza picanta cu sunca si ciupercute, adaugati la sosul de rosii 1/4 lin-gurita de ardei iuti uscati si pisati. In loc de ardei gras galben, caliti 150 g ciuperci feliate in 2 linguri ulei de masline extra virgin, si inlocuiti tonul cu 100 g sunca taiata feliute.
• Pentru a prepara o pizza cu vinete si ceapa, caliti incet 500 g ceapa taiata rondele subtiri, impreuna cu 1 catel de usturoi pisat, in 2 linguri ulei extra virgin, timp de 20 de minute, sau pana cand se moaie bine si se rumenesc putin. Se intinde ceapa calita peste baza de mamaliga. 1 vanata de 250 g se taie felii subtiri, se ung feliile cu putin ulei si se frig sub grill pana sunt rumenite pe ambele parti. Se aranjeaza feliile de vanata peste ceapa si se presara peste ele 30 g nuca tocata, 8 fileuri de ansoa tocate si 150 g mozzarella taiata cubulete. Se coace ca in reteta principala.

Avantaje
• Tonul conservat retine vitaminele, minera-lele si unii dintre acizii grasi omega-3. Tonul conservat in apa sau saramura contine doar jumatate din caloriile celui conservat in ulei.
• Coaja ardeilor grasi, ceruita in mod natural, ajuta la prevenirea pierderilor de vitamina C in timpul depozitarii. Ca rezultat, continutul lor de vitamina C ramane ridicat chiar si la cateva saptamani dupa recoltare.</p>

Vote it up
197
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza