Piroști cu gulii

Colțunași tradiționali rusești, umpluți cu brânză și legume
 

Ingrediente pentru 6 porții

Pentru aluat:

500 g făină de grâu tip 1050

1 pachețel drojdie (42 g)

125 ml apă călduță

125 ml ulei

1 gălbenuș

sare

Pentru umplutură:

1 kg gulii

150 g telemea

2 legături pătrunjel

2 legături arpagic

150 g Emmentaler sau cașcaval ras

3 linguri smântână

2 ouă

4 linguri semințe de susan

sare, 1 praf piper Cayenne

nucșoară rasă

făină pentru întins aluatul

1 lingură smântână dulce

 

1. Pentru aluat, se toarnă făina într-un castron și se face o adâncitură în mijloc. Se zdrobește drojdia și se pune în mijlocul făinii; se amestecă împreună cu 2 linguri de apă călduță și puțină făină de pe margini. Se lasă să crească 15 minute într-un loc cald.

2. Se adaugă apoi în castron restul de apă călduță, ulei, gălbenuș și sare; se amestecă toate. Se frământă aluatul până ce face bășici. Se acoperă și se lasă să crească la temperatura camerei circa 1 oră, până ce își dublează volumul.

3. Între timp se prepară umplutura: se descojesc și se rad guliile. Se zdrobește bine telemeaua. Se spală și se toacă pătrunjelul și arpagicul. Toate aceste ingrediente se amestecă împreună cu cașcaval, smântână, un ou și semințele de susan; se condimen­tează cu sare, piper Cayenne și nucșoară.

4. Se presară făină pe planșetă. Se mai frământă aluatul o dată și se împarte în 6 porții. Se întinde din fiecare câte o foaie circulară de grosimea unui cuțit și se mai lasă să crească 15 minute.

5. Se separă cel de-al doilea ou. Se așază umplutura de gulii pe jumătate din supra­fața fiecărei foi; se lasă liber 1 cm de foaie pe margine, care se unge cu albuș. Se pliază foile și se lipesc bine marginile. Piroștile se înțeapă cu furculița în mai multe locuri.

6. Se ung 2 tăvi mari și se așază piroștile. Gălbenușul se bate cu smântână dulce și se ung piroștile cu acest amestec. Prima tavă de piroști se așază la mijlocul cuptorului rece și se coace circa 50 de minute la 200ºC (convecție 180ºC, gaze 3). Cea de-a doua tavă se coace circa 40 de minute.

Vote it up
197
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza