Ingrediente pentru 6 porții
Pentru aluat:
500 g făină de grâu tip 1050
1 pachețel drojdie (42 g)
125 ml apă călduță
125 ml ulei
1 gălbenuș
sare
Pentru umplutură:
1 kg gulii
150 g telemea
2 legături pătrunjel
2 legături arpagic
150 g Emmentaler sau cașcaval ras
3 linguri smântână
2 ouă
4 linguri semințe de susan
sare, 1 praf piper Cayenne
nucșoară rasă
făină pentru întins aluatul
1 lingură smântână dulce
1. Pentru aluat, se toarnă făina într-un castron și se face o adâncitură în mijloc. Se zdrobește drojdia și se pune în mijlocul făinii; se amestecă împreună cu 2 linguri de apă călduță și puțină făină de pe margini. Se lasă să crească 15 minute într-un loc cald.
2. Se adaugă apoi în castron restul de apă călduță, ulei, gălbenuș și sare; se amestecă toate. Se frământă aluatul până ce face bășici. Se acoperă și se lasă să crească la temperatura camerei circa 1 oră, până ce își dublează volumul.
3. Între timp se prepară umplutura: se descojesc și se rad guliile. Se zdrobește bine telemeaua. Se spală și se toacă pătrunjelul și arpagicul. Toate aceste ingrediente se amestecă împreună cu cașcaval, smântână, un ou și semințele de susan; se condimentează cu sare, piper Cayenne și nucșoară.
4. Se presară făină pe planșetă. Se mai frământă aluatul o dată și se împarte în 6 porții. Se întinde din fiecare câte o foaie circulară de grosimea unui cuțit și se mai lasă să crească 15 minute.
5. Se separă cel de-al doilea ou. Se așază umplutura de gulii pe jumătate din suprafața fiecărei foi; se lasă liber 1 cm de foaie pe margine, care se unge cu albuș. Se pliază foile și se lipesc bine marginile. Piroștile se înțeapă cu furculița în mai multe locuri.
6. Se ung 2 tăvi mari și se așază piroștile. Gălbenușul se bate cu smântână dulce și se ung piroștile cu acest amestec. Prima tavă de piroști se așază la mijlocul cuptorului rece și se coace circa 50 de minute la 200ºC (convecție 180ºC, gaze 3). Cea de-a doua tavă se coace circa 40 de minute.