A pilotat avionul cu puterea minții

O femeie paralizată a controlat un avion, într-un simulator de zbor 
 

O femeie paralizată, în vârstă de 55 de ani, s-a folosit de gândurile sale pentru a controla un avion militar F-35 și o aeronavă Cessna, într-un simulator de zbor, potrivit directorului DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), citat de Washington Post.

Acesta este cea mai recentă realizare a lui Jan Scheuermann, care a făcut obiectul unei cercetari inovatoare, ce a durat doi ani, în domeniul semnalizării neuronale.

La început, Scheuermann a controlat un braț robotic pentru îndeplinirea anumitor sarcini, precum mâncatul sau ridicatul degetelor.

Apoi, cercetătorii au descoperit că, în mod surprinzător, Scheuermann putea să își controleze ambele brațe protetice, utilizând doar cortexul motor stâng, care de obicei este responsabil doar de controlul pe partea dreaptă.

După aceea, Scheuermann a decis că este pregătită pentru o nouă provocare.

"Jan s-a decis că vrea să încerce să piloteze un simulator Joint Strike Fighter", a relatat directorul Arati Prabhakar.

Spre deosebire de alti piloți, care folosesc tehnologia simulatorului pentru antrenament, Scheuermann nu s-a gândit să controleze avionul cu o manetă. Ea s-a gândit pur și simplu să piloteze avionul. În mod surprinzător, planul a funcționat.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
367
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza