Pilaf basmati cu pui

Acest fel de mancare este usor de preparat si ideal pentru o masa gustoasa si hranitoare

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 10 minute, plus 5 minute odihna
Timp de gatit: 20–25 de minute

Ingrediente:

2 linguri ulei de masline extra virgin
1 ceapa tocata
1 catel de usturoi tocat
1 ardei gras rosu, curatat de seminte si tocat
340 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasiute subtiri
170 g ciupercute taiate in jumatate
2 dovlecei taiati rondele
300 g orez basmati spalat
1 lingurita seminte de coriandru macinate
1 lingurita seminte de chimion macinate
1 lingurita scortisoara macinata
150 ml lapte de cocos
400 ml bulion de pui sau de legume
2 linguri frunze de coriandru tocate
sare si piper
fire de coriandru proaspete, pentru ornat

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita si se adauga ceapa, usturoiul, ardeiul gras si carnea de pui. Se gatesc, amestecand, pe foc destul de iute, timp de 4–5 minute, sau pana cand carnea se albeste.

Se adauga ciupercutele, dovleceii, orezul, coriandrul, chimionul si scortisoara macinate. Se gateste, amestecand, 1 minut.

Se toarna in cratita laptele de cocos si bulionul fierbinte si se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se da in clocot, apoi se acopera, se micsoreaza flacara si se fierbe incet 10–15 minute, sau pana cand orezul este fraged si a absorbit lichidul.

Se ia cratita de pe foc. Se adauga, amestecand, coriandrul tocat, apoi se acopera din nou si se lasa sa stea 5 minute. Se serveste fierbinte, ornat cu fire de coriandru.

Cateva idei:

• Folositi castane sau ciuperci portobello in loc de ciupercute.
• Preparati un pilaf cu carne de curcan si ghimbir, folosind piept de curcan in locul celui de pui. Prajiti in ulei 2 praji taiati rondele, 1 catel de usturoi pisat, o bucata de 2,5 cm de radacina proaspata de ghimbir tocata marunt si 1 ardei iute rosu, proaspat, curatat de seminte si tocat marunt. Adaugati orezul basmati impreuna cu 250 g porumb tanar taiat marunt si 170 g mazare congelata. La pasul 3, inlocuiti laptele de cocos cu vin alb sec sau cu zeama de legume, apoi preparati totul ca in reteta principala. La pasul 4, adaugati patrunjel proaspat tocat, in loc de coriandru, plus 30 g unt, si lasati pilaful sa stea 5 minute inainte de a-l servi.

Avantaje:

• Orezul basmati are indice glicemic mai mic decat orice alta varietate de orez. Acest lucru inseamna ca este digerat mai incet si, astfel, produce energie pe termen lung.
• Carnea de pui contine cantitati mari de proteine, ca si de vitamine B, mai ales niacina. Mancata fara piele, carnea de pui are un continut scazut de grasimi, fiind foarte sanatoasa.
• Ciupercutele sunt o sursa buna de cupru, un mineral important pentru sanatatea oaselor. Cuprul ajuta de asemenea organismul sa absoarba fierul din alimente.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
107
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza