INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII
1/4 cană (40 g) făină integrală cu agenți de creștere
1 lingură de zahăr brun
2 linguri de unt sau margarină
1/4 cană (25 g) fulgi de ovăz
1/4 cană (35 g) alune, tocate mai mare
4 piersici (circa 600 g), tăiate în jumătăți și curățate de sâmburi
3/4 cană (185 g) iaurt în stil grecesc, semidegresat
1 linguriță de miere
1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
PREPARARE 15 minute
GĂTIT 15 minute
FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 126 kJ, 269 kcal, 8 g proteine, 13 g grăsimi (3 g grăsimi saturate), 30 g carbohidrați (18 g zahăr), 5 g fibre, 109 mg sodiu
Piersicile sunt bogate în antioxidanți, ca și scorțișoara, în vreme ce iaurtul conține mult calciu. Stratul crocant de la suprafață are un indice glicemic scăzut, datorită alunelor, făinii integrale și fulgilor de ovăz. Aceste ultime ingrediente aduc și o cantitate substanțială de fibre.
1 Încingeți cuptorul la 180°C. Căptușiți o tavă de copt cu hârtie de pergament. Într-un castron de mărime mijlocie, combinați făina integrală cu zahărul brun. Adăugând untul sau margarina, amestecați cu vârfurile degetelor până ce se formează aglomerări, semănând cu firimiturile mai mari de pâine. Încorporați apoi fulgii de ovăz și alunele; amestecați din nou.
2 Așezați în tava de copt jumătățile de piersică, pe partea cu coajă. Presați mixtura cu alune pe suprafața fiecăreia, apoi coaceți-le 12-15 minute sau până când fructele sunt fragede, iar suprafața s-a rumenit.
3 Între timp, combinați iaurtul cu mierea și scorțișoara, într-un castronel.
4 Puneți câte două jumătăți de piersică în fiecare bol pentru servit, adăugându-le o lingură cu vârf din iaurtul aromatizat cu scorțișoară.
SFATUL BUCĂTARULUI
Caisele, prunele și nectarinele pot fi folosite cu succes în locul piersicilor.