Pierderea memoriei - un simptom?

Când ar trebui să fim cu adevărat îngrijorați?
 

Scăpări mici ale memoriei sunt obișnuite, deoarece elementele rețelei cognitive pot șovăi. Odată cu înaintarea în vârstă sunt de așteptat unele lapsusuri care sunt relativ benigne. Pierderea profundă a memoriei este un sindrom universal de demență, iar o formă a demenței este boala Alzheimer.

Cauzele

Pierderea de memorie benignă, provocată de vârstă, poate rezulta din micșorarea nervilor din creier, producția diminuată a substanțelor chimice din creier sau circulația limitată a sângelui către țesuturile creierului. La boala Alzheimer pot contribui factori genetici, leziuni ale capului, viruși și boli cardiovasculare.

SIMPTOME

• Tulburări ale memoriei de scurtă durată: incapacitatea de a-ți aminti evenimente recente; deficite de atenție; comportament ezitant; tulburări ale somnului

• Tulburări ale memoriei de lungă durată: dezorientarea în timp și spațiu; dificultăți în recunoașterea altor persoane sau în amintirea evenimentelor trecute; depresie

Trucuri pentru a-ți păstra sănătatea creierului

Pentru păstrarea longevității creierului și susținerea memoriei sunt utile exercițiile fizice și o dietă sănătoasă. Substanțele nutritive care protejează creierul sunt carbohidrații complecși și vitaminele B, care ajută la asigurarea unei transmisii sănătoase de către nervi și a unei cantități suficiente de neurotransmițători.

Într-un studiu efectuat pe oameni în vârstă sănătoși, memoria s-a îmbunătățit semnificativ după consumarea a 50 g de cartofi sau orz, care conțin carbohidrați complecși. Vitaminele B ajută la transformarea în combustibil pentru creier a carbohidraților complecși. Unele dovezi epidemiologice asociază nivelurile scăzute de vitamine B6, B12 și folat cu boala Alzheimer.

Cercetătorii cred că mineralul care hrănește sângele, fierul, poate fi important pentru activitatea neurotransmițătorilor, iar unele cercetări sugerează că niveluri scăzute de fier pot deteriora funcția memoriei. Într-un studiu efectuat pe adolescente care nu erau anemice, deficitul ușor de fier a fost asociat cu deteriorarea vagă a memoriei pe termen scurt și o performanță mai slabă la un test de învățare verbal, în comparație cu fetele care au avut un consum adecvat de fier. Peștele, carnea de pasăre și carnea slabă sunt surse excelente de fier.

Afinele se arată promițătoare în combaterea scăderii memoriei din cauza vârstei; studii preliminare asociază afinele cu îmbunătățirea funcției cognitive. Mecanismul exact nu a fost stabilit în mod clar, dar se crede că acțiunile antioxidante ale flavonoidelor din afine inversează unii parametri ai pierderii de memorie datorată vârstei prin apărarea împotriva radicalilor liberi nocivi, care se pot acumula în celulele creierului și pot compromite funcția memoriei. De asemenea, flavonoidele pot intensifica circulația sângelui către țesuturile creierului implicate în memorie. Și beta-carotenul, izoflavonele și vitaminele E și C pot ajuta la conservarea memoriei.

Circulația liberă a sângelui către creier este esențială pentru capacitatea mentală: celulele creierului necesită hrănire continuă și comunicare accesibilă cu sistemele suport din corp. Depozitele de grăsime din artere împiedică frecvent circulația sângelui către creier, deteriorând memoria. Riscul de formare a plăcilor arteriale poate fi redus prin consumarea de grăsimi mononesaturate în loc de acizi grași trans și grăsimi saturate; cercetările au arătat că o dietă bogată în grăsimi mononesaturate protejează împotriva declinului cognitiv datorat vârstei. Substanțe nutritive cardioprotectoare precum fibrele solubile mențin libere vasele de sânge. O altă grăsime sănătoasă pentru inimă, DHA, este un element de construcție a țesutului creierului, iar niveluri scăzute ale acesteia au fost asociate cu demența vârstei a treia, inclusiv boala Alzheimer.

Ce mai puteți face:

Faceți mișcare. 

Folosiți-vă mintea: citiți, dezlegați cuvinte încrucișate, faceți exerciții de memorare.

Relaxați-vă pentru a îmbunătăți memoria și concentrarea.

Fiți consecvenți în păstrarea activităților sociale și intelectuale.

Faceți regulat mișcare și exerciții fizice care vă vor ajuta să vă relaxați, să vă îmbunătățiți calitatea somnului și capacitatea de concentrare. Chiar și o plimbare scurtă în fiecare zi poate îmbunătăți capacitățile mentale.

Urmați o dietă sănătoasă și echilibrată.

Sursa: Reader’s Digest – “Porția de sănătate”

Vote it up
356
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza